CO2 compenseren van mijn rijlessen: waarom en hoe?

Whoohoo! 26 oktober ben ik afgereden! Op het moment van schrijven heb ik nét mijn rijbewijs afgehaald, en stiekem voelt het heel raar om nu opeens een rijbewijs te hebben. Rijlessen waren voor mij “een noodzakelijk kwaad”, omdat ik steeds vaker afhankelijk was van anderen om mij op te halen of te brengen, wanneer het OV niet toereikend was. Een hoop CO2-uitstoot dus, en persoonlijk voel ik me moreel verplicht om die uitstoot te compenseren. In deze blogpost leg ik je uit hoe, zodat jij het ook kunt doen.

Waarom zou je je CO2-uitstoot compenseren?

We hebben nog maar een paar jaar om de uitzonderlijk snelle klimaatverandering een halt toe te roepen, of op zijn minst te vertragen. Waarschijnlijk zelfs nog minder dan oorspronkelijk berekend was. Geen fijn scenario.

Mijn eerste motto is dus vooral: voorkomen in plaats van genezen. Zorg dat jouw CO2-footprint niet groter is dan nodig. Niet groter dan waar je “recht” op hebt. Ofwel: stel dat iedereen jouw lifestyle heeft, zorg dan dat er maximaal 1 aarde verbruikt wordt. Want meer dan deze ene aarde hebben we gewoon niet.

Het is dus belangrijk om je lifestyle flink te verduurzamen als hij meer dan 1 aarde beslaat. Lukt het je nog niet om op (of zelfs onder) 1 aarde te komen? Compenseer dan die impact.

Daarnaast vind ik het persoonlijk belangrijk, als ik op een specifieke manier veel negatieve impact op het milieu heb gehad, om dat extra te compenseren. Bijvoorbeeld reizen. Of in dit geval mijn rijlessen!

Hoeveel kilometer heb ik gereden?

Om te kunnen inschatten hoeveel CO2 ik heb uitgestoten met al mijn rijlessen, moet ik eerst berekenen hoeveel ik heb gereden. Ik heb hiervoor al mijn lessen opgezocht in mijn agenda en geturfd hoeveel dat er waren:

 • 34 blokken van 1,5 uur
 • 2x examen + halve les
 • 1x snelwegtraining

Tijdens een normale rit reden we praktisch iedere keer heen en weer tussen Hengelo en Enschede, wat retour op ongeveer 25 km uitkomt. Daarnaast een hoop gepier in de stad. Ik schat dat ik ongeveer 40-50 kilometer per les heb gereden.

Een examen + halve les duurt even lang als een normaal blok, dus daar reken ik evenveel kilometers voor.

De snelwegtraining zou oorspronkelijk een retourtje Arnhem zijn, samen met een andere leerling, maar in verband met Covid-19 is dat aangepast. In plaats daarvan heb ik Hengelo-Almelo-Enschede-Hengelo gereden. Ik schat dat op ongeveer 75 kilometer.

Ik kom dan op de volgende berekening uit:

 • 34 x 50 = 1700 km
 • 2 x 50 = 100 km
 • 1 x 75 = 75 km

In totaal heb ik dus zo’n 1875 kilometer gereden om mijn rijbewijs te halen.

Hoeveel CO2 heb ik uitgestoten om mijn rijbewijs te halen?

Tijd om mijn kilometers in te vullen in de rekentool van Trees For All! Trees For All plant bomen om CO2 te compenseren.

 • Compensatie: Reis
 • Transport: Auto
 • Type: Diesel middel (Audi A1*)
 • Aantal km: 1875

Uitkomst: 0,40 ton CO2, ofwel €4,99. Valt dus heel erg mee!

* Ik heb een deel van mijn lessen in een schakelauto gehad, en ben later overgestapt op automaat. Ik weet niet zeker of de automaat ook op diesel is. Maar liever teveel compenseren dan te weinig!

Zelf je CO2-uitstoot compenseren

Ben je zelf ook bezig met rijlessen, of net afgereden? Overweeg dan je CO2-uitstoot te compenseren. Is voor jou maar een paar euro, maar kan voor de aarde een hoop verschil maken!

Rijd je veel auto, bijvoorbeeld voor je werk? Overweeg dan een vaste, maandelijkse donatie.

4 reacties
 • Sarina schreef:

  Heel slim!
  Zelf ben ik momenteel ook met mijn rijkeren bezig en wilde sws mijn toekomstige reis naar Canada compenseren, maar had nog niet aan mijn rijkeren gedacht.

  Bedankt voor de tip! Ik ga dit ook doen als ik mijn rijbewijs heb gehaald.

 • Marjolein schreef:

  Lachwekkend dit. Dus met die 5 euro is die CO2 weer uit de lucht? Wat een kul. Klimaat is een geloof, je wordt er echt mee in de maling genomen. Nu wil ik niet zeggen dat de uitlaatgassen van een auto gezond zijn voor de natuur, maar die klimaatverandering, dat is echt grote onzin. Laat je niet in de maling nemen!

  • Charlotte schreef:

   Nee, met 5 euro is die CO2 niet opeens uit de lucht, maar je helpt wel met het planten van bomen die het uit de lucht kunnen filteren (fotosynthese zet CO2 en water om in zuurstof en glucose). En klimaatverandering is zeker geen onzin. Er is ongelofelijk veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en de consensus is overduidelijk.

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven