Mijn favoriete zomersalade: Indiase chucumber

Een paar jaar geleden heb ik een cursus Indiaas koken gevolgd. Ik ben ooit in Engeland verliefd geworden op Indiaas eten (jaja, door de takeaway, echt waar) en het leek me fantastisch om dat ook zelf te kunnen maken. Nog steeds maak ik regelmatig gerechten van die cursus: vooral curry (ik heb zelfs een vijzel voor de kruiden), raita en chucumber. In deze blogpost deel ik mijn recept voor chucumber!

Tijdens de kookcursus vertelde de kok dat chucumber eigenlijk een Brits-Indiaas gerecht is uit de koloniale tijd, en dat “chucumber” een verbastering is van “cucumber”, het hoofdingrediënt.

Anyway, dat maakt het niet minder lekker!

Chucumber is een frisse en pittige salade, die in restaurants vaak als dip bij de papadums wordt geserveerd (samen met mangochutney en yoghurtsaus). Zelf vind ik hem heerlijk bij de barbecue, of op een superhete dag als maaltijdsalade met naanbrood. Ook is hij lekker om als lunch mee te nemen.

Diëten en allergieën

  • Veganistisch
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Sojavrij
  • Geen eieren
  • Geen noten

Wel zitten er pepers en koriander in. Als je niet zo van pittig eten houdt, kun je een halve peper gebruiken in plaats van een hele. De koriander kun je eventueel vervangen door peterselie (maar persoonlijk vind ik dat wel echt zonde van de typische smaak van deze salade).

Het recept

Natuurlijk heb ik niet letterlijk het recept gekopieerd uit het boekje wat we na de cursus meekregen. Dit is mijn eigen versie, omdat ik twee verschillende halve pepers een beetje zonde vind, en granaatappelsiroop lastig te vinden is.

Mijn favoriete zomersalade: Indiase chucumber

Dit heb je nodig

  • 1 rode ui

  • 1 komkommer

  • halve emmer snoeptomaatjes (± 250 g)

  • klein bosje verse koriander *

  • 1 rode peper

  • 1 el citroensap

  • 2 el zonnebloemolie

  • 1 bakje granaatappelpitjes

Aan de slag!

  • Snipper de ui en snijd de tomaatjes in kwarten.
  • Verwijder het waterige binnenste uit de komkommers en snijd in kleine blokjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de peper. Hak de peper en koriander fijn.
  • Doe ui, tomaat, komkommer, koriander, peper en granaatappel in een saladeschaal en meng met de olie en het citroensap.
  • Serveer met papadums of naanbrood.

Tips

  • * Ongeveer een heel bakje uit het koelschap van de AH, of 1/3 tot 1/2 plantje van de versafdeling.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven