Chocolade en vanille: er zijn maar weinig mensen die dit geen fantastische combo vinden – of het nou om eten of ruiken gaat. Hier op Ecohobbit heb ik al behoorlijk wat zeeprecepten staan waar de geur komt van essentiële olie. Deze keer heb ik het anders gedaan: ik heb de voorraadkast eens open getrokken. Het resultaat is deze choco & vanillezeep.

Ben je nog onbekend met zeep maken of heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan eerst mijn blogposts over zeep maken voor beginners!

Deze zeep met cacaopoeder, vanille-extract en vanillepasta is Lush-waardig, al zeg ik het zelf. En lijkt het door die swirl geen heelrijk stukje marmercake? Oppassen, deze cacao & vanillezeep kun je niet opeten!

De amandelolie die ik gebruik voor deze zeep is trouwens die van La Tourangelle. Verkrijgbaar bij Albert Heijn is zo’n supermooi decoratief blikken flesje en hij ruikt zo ontzettend lekker nootachtig!

Olijfolie koop ik bio bij de Albert Heijn, kokosolie bio bij Ekoplaza (zo’n emmer van 2,5 L) en cacaoboter kun je krijgen bij Holland & Barrett.

Gebruik een goede kwaliteit vanille-extract, dus bijvoorbeeld Nielsen-Massey (Dille & Kamille, of Albert Heijn kruidenschap) en niet zo’n nep vanille-aroma uit het bakschap.

Met cacaopoeder bedoel ik echt pure cacao, dus geen chocolademelkmix. Droste of Buisman is een goede keuze.

Choco & vanillezeep DIY (zonder essentiële olie)

Dit heb je nodig

  • Waterfase
  • 248 ml gedemineraliseerd water

  • 102 g natriumhydroxide

  • Oliefase
  • 150 olijfolie

  • 225 g kokosolie

  • 225 g cacaoboter

  • 150 g amandelolie

  • Trace
  • 30 ml vanille-extract

  • 1 tl vanillepasta

  • 3 tl cacaopoeder

Aan de slag!

  • Gear up for safety! Lange mouwen, handschoenen, bril, etc.
  • Bekleed een zeepmal met bakpapier of gebruik een siliconen liner.
  • Weeg je water en natriumhydroxide af.
  • Giet de natriumhydroxide-kristallen al roerend bij het water. Nooit andersom!
  • Weeg je oliën af en smelt ze op zeer laag vuur of au bain marie.
  • Giet voorzichtig je loogfase bij je oliefase en meng met een staafmixer tot je de trace-fase bereikt: een soort vla-achtige substantie.
  • Verdeel je zeep in twee delen: giet 150 g in een hittebestendig schaaltje, laat de rest in je pan zitten.
  • Voeg aan het schaaltje 15 ml vanille-extract en 3 tl cacaopoeder toe. Meng goed met een kleine garde.
  • Voeg aan de rest in de pan 15 ml vanille-extract en 1 tl vanillepasta toe. Meng goed met de staafmixer.
  • Stort de vanillezeep uit de pan in de mal. Giet de chocoladezeep uit het schaaltje voorzichtig als een streep over de hele lengte van de mal. Swirl je zeep met een satéprikker.
  • Zet weg op een veilige plek.
  • Noteer op een kaartje het batchnummer en de datum waarop je de zeep gemaakt hebt. leg bij de zeep.
  • Na enkele dagen is je zeep hard genoeg om uit de mal te halen. Snijd hem in stukken en zet de stukjes met een beetje tussenruimte op een rekje of een schone theedoek om te rijpen.
  • Laat je zeep minimaal 6 weken rijpen voor gebruik.

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top