Charlottes jaaroverzicht en duurzaamheidscheck 2021

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Dit is de eerste blogpost van het jaar, dus tijd voor mijn oude vertrouwde duurzaamheidscheck! Ik blik terug op 2021 en kijk hoe duurzaam ik heb geleefd.

Hoe duurzaam was mijn 2021?

Net als ieder jaar vul ik de tool op mijnverborgenimpact.nl in. Hiermee kan ik een redelijk precieze inschatting maken van mijn milieu-impact van het afgelopen jaar. Ik gebruik ieder jaar deze zelfde tool, zodat ik goed kan vergelijken.

Dit heb ik ingevuld

Eten en drinken

 • 2500 kcal per dag: Een gemiddelde eter, maar ik houd wel van snackies, dus ik zal vast meer dan the bare minimum eten.
 • 11 glazen drinken per dag: 2 potten thee tijdens het werk, een halve pot thee in de avond, en vaak ook nog een beker warme choco. Heb ik vorig jaar denk ik een beetje slecht ingeschat.
 • 3 glazen alcohol per week: Niks veranderd. We drinken nog steeds graag een fles wijn leeg in het weekend, of een paar speciaalbiertjes.
 • 0 porties vlees en vis: Want ik ben nog steeds vegetariër.
 • 0 glazen melk en 0 bakjes zuivel per week: Dit eet ik alleen plantaardig.
 • 5 porties kaas per week: Niet elke dag, maar af en toe wel op brood (hallo tosti), soms over de pasta, en soms bij de borrel, maar lang niet elk weekend. Ik begin trouwens de plantaardige kaasvervangers te ontdekken, maar moet nog een variant vinden die ik écht fijn vind. Ik heb echt een zwak voor kaas, maar probeer het voornamelijk biologisch op de markt te kopen, en borrelkaasjes te redden die op de datum zijn.
 • 2 eieren per week: Ook hier niet echt bewust mijn gewoontes veranderd, dus vul ik hetzelfde in als vorig jaar.

Kleding en spullen

 • 2 kledingstukken per kwartaal: Ik heb praktisch niks gekocht, op wat ondergoed en 1 of 2 broeken via Vinted na. Heb veel gerepareerd dit jaar waardoor ik er veel langer mee kon doen en sinds eind 2021 ben ik lid van de Ketting Kledingruil. Verder heb ik zelf wat kleding genaaid van gerecycled katoen van Enschede Textielstad, en van tweedehands stoffen. Helaas kon ik bij dit lage aantal kledingstukken niet in de tool aangeven dat een deel daarvan tweedehands was.
 • €87 aan nieuwe spullen: Ik heb nauwelijks nieuwe spullen gekocht en het is moeilijk hier een laag bedrag met de slider aan te geven. Een paar tweedehands koekenpannen, een tweedehands beschuitbus, en wat items voor het kerstpakket voor de VOUT kerstpakketswap. Ik probeer heel hard te verzinnen wat er nieuw is in huis, maar er schiet me niks te binnen.

Wonen en badkamer

 • Jup, nog steeds hetzelfde appartement en nog steeds dezelfde mensen als in 2020.
 • Ik douche nog steeds even lang en even vaak (2-3x in de week) en ga 3 à 4x per jaar in bad, maar het laagste wat ik daar kan invullen, is 1x per maand.

Vervoer

 • Auto: We hebben in 2021 met zijn tweeën 6400 kilometer met de auto gereden. Omdat ik deze tool voor mijzelf invul en niet voor ons tweeën, reken ik dus met 3200 per persoon.
 • Vliegtuig: Ik heb ook dit jaar niet gevlogen.
 • OV: met de uittreksels van mijnovchipkaart.nl kan ik dat redelijk precies uitrekenen: 2222 km met de trein (waarvan 1320 onze vakantie naar Duitsland) en 363 km met de bus in totaal. Invullen moet echter per week, dus dat wordt 43 km per week met de trein en 7 km per week met de bus. Ik heb niet met de metro of de tram gereisd.

Fun fact: Ik was eerst vergeten om de reis naar Freiburg mee te rekenen, omdat we daarvoor natuurlijk losse tickets hebben gekocht via NS International. Maar voor de uiteindelijke impact maakt die extra 1320 kilometer trein dus nauwelijks uit! Zo duurzaam is treinreizen dus.

Het resultaat

Ohhh yesss! Ik heb er weer wat afgesnoept! In 2021 heb ik slechts 0,8 aardes gebruikt! Dat betekent dat als iedereen mijn levensstijl zou hebben, we wereldwijd binnen de draagkracht van de aarde zouden leven.

Het mooie is dat je zo’n resultaat al kan behalen door niet onnodig nieuwe spullen en kleding te kopen, vegetarisch te eten en een paar weloverwogen veganistische switches te maken, en weinig met auto en vliegtuig te reizen.

Daar staat tegenover dat mijn impact op het gebied van “overig eten” (dus plantaardig, koffie, thee, alcohol, etc) en OV iets hoger is dan gemiddeld, maar dus lang niet zo veel als de voorkomen impact op die andere gebieden.

Voor de lol heb ik ook even een jaaroverzicht gemaakt deze keer. De oudste gegevens die ik kon vinden waren van 2017. Van 2018 en 2019 kon ik helaas niks terugvinden. 2020 vind je hier.

Jaaroverzicht persoonlijke milieu-impact Charlotte

Avonturen en natuurbeleving in 2021

 • Aantal lange-afstandspaden gelopen: 0,5
  We hebben in 2021 alleen het Roots langste natuurpad uitgelopen. De eerste etappes van het jaar waren 15-16, van Heino naar Heerde. Daarna nog een paar dag- en weekendetappes, en vanaf Arnhem hebben we hem in de zomer in één ruk uitgelopen.
 • Aantal nachten gekampeerd: 10
  Bijna allemaal tijdens het Roots Langste Natuurpad, plus één nachtje op het Muiderslot. Als ze die actie komend jaar weer hebben: aanrader!
 • Aantal reisjes en vakanties: 6, waarvan 1 naar het buitenland
  Maart: Workation in Putten;
  Maart: Weekendje Rootspad lopen met overnachting in Apeldoorn;
  Juli: Nachtje kamperen op het Muiderslot (persreis);
  Juli: Roots Langste Natuurpad slotstuk (zomervakantie deel 1);
  September: Midweekje Duitsland, Freiburg im Breisgau, Zwarte Woud (zomervakantie deel 2);
  Oktober: Weekendje Schiermonnikoog met de schoonfamilie.
 • Nationale parken bezocht: 2
  NP De Hoge Veluwe tijdens het Rootspad, en NP Schiermonnikoog toen we daar in Oktober waren. Maar verder zijn we wel in grote natuurgebieden geweest zoals de Kampina, Speulder- en Sprielderbos en Kroondomein Het Loo in Nederland, en het Zwarte Woud in Duitsland.

Terugblik plannen 2021

 • Workation in het vakantiehuisje van mijn achternicht Kim
  Yesss, was fijn! Lekker gewerkt aan de eerste live workshops die ik met mijn onderneming gaf, en tussendoor veel gewandeld.
 • Lekker toch opgeven voor de Nijmeegse dit jaar, we zien wel wat het gaat worden!
  Helaas ging het ook dit jaar niet door. Ik weet niet of ik me dit jaar opgeef, heb eind augustus iets van een zeer pijnlijke pees in mijn voet gehad (zelf een paar dagen op krukken moeten lopen), en nu langzaam weer opbouwen. 6-7 km pijnloos op het moment van schrijven.
 • Het Roots Langste Natuurpad van Nederland uitlopen
  Done!
 • Meer content maken op basis van lezersvragen en verzoekjes, dus kom maar op!
  Eigenlijk geen vragen en verzoekjes gehad, dus lekker mijn eigen ding gedaan. Maar ik sta er zeker nog steeds voor open!
 • Meer samenwerkingen en interviews doen (eind deze maand op pad met boswachter Amy!)
  Ik dacht dat ik dit een beetje had laten versloffen, maar uiteindelijk kom ik op een supermooie lijst:
  Interviews met boswachter Amy Zeeman en Evelien Op Weg;
  Zomergastblogs van Tess To Sustainability, Mascha van Duurzame Keuzes, Romee van When A Teen Goes Green en mijn zusje Lydia;
  Bloguitwisselingen met Gerjan van De Groene Avonturier en Paulien van Outdoor Inspiratie.

Mijn plannen voor 2022

 • Een nieuw lange-afstandspad uitzoeken en lopen
  Grote kanshebbers: Pieterpad, Hadrian’s Wall Path, Great Glen Way.
 • Meer focus op Petje Af
  Meer exclusieve content en toffe dingen bieden voor mijn donateurs.
 • Rebranding
  CherryCharlie gaat een nieuwe naam krijgen. Welke, dat houd ik nog even geheim. Maar hij gaat meer te maken hebben met de inhoud! De inhoud zelf blijft natuurlijk helemaal hartstikke dezelfde vertrouwde content.
 • Balans vinden tussen mijn blog en mijn bedrijf
  Sinds 2020 ben ik ondernemer. Ik schrijf voor Roots, heb af en toe een beetje inkomsten uit mijn blog, maar de hoofdmoot is webdesign en duurzame hosting. Omdat dat flink aan het groeien is, moet ik een nieuwe balans vinden met CherryCharlie, want bloggen kost veel tijd.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven