Charlottes duurzaamheidscheck 2022

Het heeft even geduurd, maar daar is hij dan: mijn persoonlijke duurzaamheidscheck over 2022! Hoe heb ik geleefd? Heb ik nog dingen aangepast in mijn lifestyle? Heb ik net zo netjes binnen de draagkracht van de aarde geleefd als vorig jaar? Time to find out.

Net als ieder jaar vul ik de tool op mijnverborgenimpact.nl in, en ben ik transparant over wat ik daar precies invul en waarom. Ik maak gebruik van de snelle methode, maar er is ook een uitgebreidere, gedetailleerdere methode.

Hoe duurzaam was mijn 2022?

Net als alle voorgaande jaren tel ik alleen mijn eigen impact. Impact die Paul en ik samen hebben gemaakt, deel ik dus door de helft waar nodig (zoals de auto).

Eten en drinken

 • Net als vorig jaar vul ik iets meer calorieën in dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, en iets boven het gemiddelde. Ik hike en ik snack, maar blijf verder redelijk op gewicht. Dus ik zal vast meer eten dan de gemiddelde Nederlander, maar niet heel veel meer. Dit is een schatting, op basis van de guidelines in de tool.
 • Ik drink ongeveer 11 glazen non-alcoholische dranken per dag. Voornamelijk thee. Af en toe een warme (plantaardige) chocolademelk of ijskoffie.
 • 3 glazen alcohol per week, net als vorig jaar. We houden nog steeds van een biertje of wijntje in het weekend.
 • 0 porties vis, vlees, melk en zuivel (als in: yoghurt en vla) in de week. Dat eet ik allemaal plantaardig. Wel heb ik 1x een pannetje mosselen gehad in 2022 (jaja, gezondigd als vegetariër), maar het is zo moeilijk om 1/52 portie per week te noteren 😉
 • 5 porties kaas per week. Hier is niks in veranderd, ik vind het lekker op de pizza en de pasta, en een kaasplankje kan ik ook zeker waarderen. En af en toe een tosti. Ben wel aan het experimenteren met vegan kaasvervangers, maar nog niet heel enthousiast.
 • 2 eieren per week. Ik bak graag, en zo af en toe heb ik een eitje op brood in het weekend, of een eitje in de sushibowl.

Kleding en spullen

Lastig in te vullen, omdat ik ook zelf kleding naai tegenwoordig. Soms van nieuwe stof, soms van tweedehands gordijnen en beddengoed van de kringloop. De ketting kledingruil tel ik niet mee.

 • Ik heb ongeveer 12 kledingstukken gekocht in 2022, wat 3 per kwartaal is. Een set kleine items mag je als 1 kledingstuk rekenen volgens Babette.
  Nieuw: Rab wandelbroek, set Bamboo Basics sokken, set Bamboo Basics BH’s, barefoot laarsjes, paar wollen sokken.
  Tweedehands: Blouse en vintage hobbit bretels (accessoires tellen ook!)
  Zelfgemaakt: jurk, 2 blouses, 2 rokken
 • 5 daarvan zijn tweedehands of van tweedehands stof, wat ongeveer 1 per kwartaal is.

Spullen

Pfoei, dat is flink veel meer dan afgelopen jaar. Op basis van mijn rekeningafschriften heb ik een redelijke schatting gemaakt. Hiervoor heb ik alles meegeteld waarvan ik zeker weet of vermoed dat het spullen zijn, zoals aankopen bij de Hema, Action, Albelli, Bol.com.

Cosmetica reken ik onder spullen. Omdat ik bij een drogisterij-afschriften niet meer kan zien of het om spullen of om medicijnen ging, reken ik dat allemaal tot spullen. Bij IKEA reken ik alles boven de €10 onder spullen (onder de €10 is hoogstwaarschijnlijk een IKEA food court aankoop, hun limonadesiroop is favoriet hier in huis, en als hij op loopafstand zit…). Ook bij Knetter moet ik af en toe zo’n afweging maken: Ziet het bedrag eruit als thee en een taartje? Of als cadeau / HappySoaps aankoop?

Daarnaast heb ik dit jaar voor het eerst ook streaming-abonnementen meegerekend onder spullen. Ook al zijn Disney+ en Spotify geen tastbare producten, er zijn datacentra en infrastructuur voor nodig en dat kost ook een hoop energie, waar we vaak een beetje blind voor blijven.

Al met al kom ik op €1099 voor 2022.

Wonen

We wonen nog steeds in hetzelfde appartement. 75 vierkante meter, 2 personen, energielabel B, gebouwd na 1990.

Badkamer

Ik heb niks veranderd in mijn douchegewoontes. Ik ben een langdoucher, zo’n 10-15 minuten per keer, en zo’n 2-3x per week. Wat gemiddeld 6 minuten per dag is.

Ook ga ik nog steeds een paar keer per jaar in bad, maar minder dan de minimale 1x per maand die je kunt aangeven, dus die houd ik dan maar aan.

Vervoer

 • Auto: 9425 km in 2022 op de teller, dus 4712,5 per persoon.
 • Vliegen: ik vlieg niet
 • Trein: 1495 km totaal, wat ongeveer 29 km per week is
 • Bus: 756 km totaal, wat ongeveer 15 km per week is (bijna alle kilometers in de UK gemaakt, nog geen 50 in Nederland)

Helaas kan ik niet aangeven hoeveel uren of kilometers ik op een boot heb doorgebracht, dat zou ik graag nog zien in de tool! Want IJmuiden naar Newcastle retour is nogal wat, en dat kan ik nu helaas niet meerekenen in mijn impact.

Het resultaat

Screenshot van mijn resultaat van 2022 na de check op mijnverborgenimpact.nl.

In 2022 kostte mijn leefstijl 1,3 aardes. Ai. Toch weer wat hoger. Vooral de spullen zorgden hier voor veel extra impact, dus dat is iets waar ik in 2023 weer even extra op moet letten.

Als ik mijn bestaan in 2022 zou willen compenseren, kost dat me 974 bomen. Als ik alleen mijn overschot wil compenseren, dan kost dat me alsnog 225 bomen. Auw, dure grap. En uit ervaring kan ik vertellen dat niet iedereen dat geld zomaar even achter de hand heeft.

Nu kan ik zeggen dat ik dat mooi uitmiddel met mijn lagere impact van voorgaande jaren, maar dat voelt niet helemaal goed. In de jaren daarvoor had ik namelijk een hogere impact.

Gelukkig is het niet duur om duurzamer te leven – minder consumeren is niet alleen beter voor de planeet maar ook voor je portemonnee. En misschien moet ik toch overwegen om periodiek donateur te worden van Trees for All (buiten mijn bedrijfsactiviteiten om bedoel ik dan, ik plant namelijk voor mijn klanten ook bomen, maar dat is natuurlijk anders dan mijn privé lifestyle) – dan kom ik tenminste nog een beetje in de buurt van die 225 bomen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven