Charlotte proeft… Rollies van Koprol in Utrecht

Vorig jaar – of misschien nog wel iets langer geleden – werd ik geïnfluenced door Roos Blufpand die op Instagram stond met een reep gedroogd fruit in haar mond. Daar moest ik het mijne van weten! Het bleek te gaan om een duurzame Utrechtse startup, Koprol in Utrecht, die fruit leather maken van fruit dat anders wordt weggegooid: Rollies. Ik schreef me direct in voor een doosje, want ik was rete-nieuwsgierig. In deze blog vertel ik je meer over de Rollies van Koprol in Utrecht!

Het was lang wachten, maar het was het wachten waard! Koprol in Utrecht kreeg namelijk zó ontzettend veel aanvragen, dat ze als een malle moesten gaan opschalen: grote droogovens, een strak productieproces, er moest opeens over heel veel dingen nagedacht worden, en er moesten heel veel dingen geregeld worden.

Uiteindelijk konden ze eind 2021 / begin 2022 écht van start met grootschalige productie van hun Rollies, en kreeg iedereen op de wachtlijst een mailtje voor hun adresgegevens en een vrijwillige bijdrage. Ik ook! Ik wilde graag 2 zakjes.

Wat zijn Rollies?

Rollies zijn opgerolde reepjes gedroogde fruitpuree, beter bekend als fruit leather. En het is ook écht niet meer dan dat, op soms wat kruiden (zoals kaneel) na. Geen toegevoegde suiker, geen conserveringsmiddelen. Heel puur.

Hoe gaat Koprol in Utrecht te werk?

Ze kopen grote partijen fruit in, dat anders in de verbrandingsoven terecht komt. Vaak gaat het om appels met een klein deukje, of bessen die iets kleiner zijn dan we mooi vinden. Zonde toch? Geen verspilling! ze pureren het fruit en drogen de puree in een grote droogoven. Vervolgens snijden ze er lange flexibele repen van, die erom vragen om opgerold te worden. Rollies!

Mijn ervaring

Ik had in eerste instantie 2 zakjes besteld, met surprise smaakjes. Dat bleken bij ontvangst peer-kaneel en blauwe bessen te zijn. Lekker! Ik sloeg vooral aan op het idee dat dit een fijne hiking snack zou kunnen zijn, niet je standaard iets-met-havermout-of-noten-of-chocola, maar iets fruitigs, met misschien zelfs een verdwaalde vitamine (die zijn zeldzaam in reguliere trail snacks).

Om te beginnen moet ik zeggen dat de Rollies serieus verslavend zijn. Je snoept ze zo weg, en ze hebben niet eens de eerstevolgende weekendwandeling gehaald 😅 Ik weet niet meer uit mijn hoofd hoeveel er in een zakje zaten, volgens mij 6, van elk zo’n 25-30 cm lang.

Omdat het puur fruit is, zijn ze natuurlijk niet heel erg calorie-dense. Op dat gebied zijn ze dus wat minder geschikt als hiking snack, omdat je ontzettend veel calorieën moet binnenkrijgen wanneer je lange dagen wandelt met een zware rugzak. Maar ze zijn wel een welkome afwisseling qua smaak, en licht genoeg dat ik ze om die reden zeker wel mee zou nemen!

Begin 2022 had Koprol in Utrecht een grote crowdfunding-actie om groot materieel te kunnen financieren. Hier heb ik ook een paar zakjes besteld, want ik vind het een keigaaf bedrijf met een supersympathieke missie.

Hier kun je rollies kopen

Zelf Rollies kopen? Op het moment van schrijven is dat even niet mogelijk, het team is namelijk druk bezig om hun werkplaats in te richten. Zodra ze er klaar voor zijn kun je hier bestellen.

Meer vegan snoepgoed? Ik heb ook zeewierdrop geproefd!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven