Charlotte probeert… Wasschillen van Seepje

Er zijn een hoop duurzame alternatieven voor wasmiddel op de markt. Eén van die alternatieven zijn de wasschillen van Seepje. Toevallig kreeg ik bij wat kerstinkopen bij WAAR een proefpakketje mee voor 3 wasbeurten. In deze blog vertel ik over mijn eerste indruk.

Wat zijn wasschillen?

Wasschillen zijn het gedroogde vruchtvlees van de zeepnotenboom (Sapindus), waar de pitjes uitgehaald zijn. Ze bevatten saponine, wat de noten voor insecten giftig maakt (wat chill is voor de boom), en toevallig als een soort zeep werkt. Zeepnoten worden in India al eeuwenlang als wasmiddel gebruikt. Ze worden daar onder andere gebruikt om tere stoffen zoals zijde te wassen.

Over Seepje

Seepje is een jong, Nederlands bedrijf dat begonnen is met wasschillen verkopen, maar inmiddels een hele lijn aan zeepproducten verkoopt, o.a. wasmiddel, afwasmiddel en handzeep, allemaal op basis van zeepnoten. En natuurlijk verkopen ze ook nog steeds de wasschillen zelf!

Hun producten zijn vegan en Ecocert gecertificeerd, aardolievrij en fair trade. In de toekomst willen ze zich onder andere richten om meer persoonlijke inkoop bij de boeren zelf en het daadwerkelijk aanplanten van nieuwe zeepbomen.

Seepje is inmiddels een certified B Corporation, wat met zijn strenge regels aantoont dat het helemaal snor zit met dit bedrijf.

Mijn ervaring

De proefverpakking van seepje bestaat uit een herbruikbaar katoenen zakje met vier zeepschillen. Hiermee kun je 3x de was doen. Puur natuur.

Wat ik heel fijn vind aan Seepje ten opzichte van mijn wasei met keramieken balletjes, is dat Seepje wél te gebruiken is voor een was op 90 graden. Dat vind ik heel fijn, want zo was ik mijn handdoeken en de machine in één keer, en voorkom ik buildup van vetluis (die ontstaat bij veel wassen op 30-40 graden).

Mijn was ruikt neutraal wanneer het uit de trommel komt, maar de natte schillen ruiken zelf een beetje funky. Gelukkig ruik je dat alleen als je echt met je neus in het zakje gaat hangen. Ik hang het zakje schillen open aan de waslijn om te laten drogen, en de droge schillen zijn geurloos.

Ik heb in het verleden wel afwasmiddel van Seepje gebruikt, maar dit was mijn eerste kennismaking met de schillen zelf. Een goede eerste indruk! Zeker een optie om vaker te gebruiken wanneer ik weer eens een 90 graden wasje moet draaien.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven