Krekels? Maar Charlotte, jij was toch vegetariër? Jazeker, omdat ik de pest heb aan de bioindustrie. Krekels zijn juist een heel duurzame vorm van eiwitten. Ik heb ooit als eens eerder krekels gegeten, maar dankzij Kriket zijn ze nu heel toegankelijk. Zij maken onder andere krekelrepen, krekelgranola en krekelsnacks. Ik had ze al wat langer op het oog, en toen ze een leuke aanbieding hadden, heb ik mijn slag geslagen 😉
Over Kriket
Kriket is een jong bedrijf uit België dat de voedselindustrie wil verduurzamen door krekels op het menu te zetten. Dit doen ze in de vorm van repen, granola, oven roasted krekels, en krekelpoeder wat je aan je maaltijden toe kunt voegen. De krekels zelf komen trouwens van een krekelboerderij in Nederland!
Naast het feit dat krekels eten voor minder milieu-impact heeft dan koeien, gebruikt Kriket zoveel mogelijk biologische ingrediënten om hun producten te maken. Helaas zijn er nog geen regels om krekels biologisch te certificeren.
De producten zitten wel verpakt in plastic, maar dat is op dit moment de beste manier om hygiëne en voedselveiligheid van hun producten te garanderen. Daarnaast is de milieuimpact van de verpakking gemiddeld maar een klein percentage (1-2%) van de milieuimpact van een product zelf. 1) Op de verpakking staat zo’n driehoekje met een nummer 5 erin. Dat staat voor polypropyleen, een goed te recyclen plastic. Je kunt deze gewoon met het plastic recyclen dus.
1) Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn
Krekels versus koeien
Bij mijn bestelling zat een handig kaartje, waarop kort wat leuke statistiekjes stonden. Krekels bevatten per saldo 2x zoveel eiwit als rundvlees, 2x zoveel ijzer als spinazie, en 7x meer vitamine B12 dan zalm.
Daartegenover staat dat de productie van krekels 100x minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan rundvlees, er 2000(!)x minder water nodig is en je met 13x minder grond toe kan.
Waarom ik als vegetariër wél krekels eet
Ik ben niet principieel tegen het eten van dieren of dierlijke producten. Ik ben vegetariër geworden om mijn ecologische voetafdruk binnen de draagkracht van de aarde te brengen. Ik heb geen probleem met kleinschalige, respectvolle, biologische / biodynamische veehouderij, maar wél met de massale bio-industrie, die niet alleen respectloos omgaat met de massa’s dieren die worden grootgebracht en geslacht, maar ook met de medewerkers in de slachthuizen.
Krekels hebben een totaal ander zenuwstelsel dan mensen, en de aanname is dat zij geen angst en emoties kunnen voelen zoals zoogdieren. De “slacht” vindt plaats door de temperatuur zo te verlagen dat ze eerst in winterslaap gaan, en vervolgens nog verder te verlagen dat ze ongemerkt en pijnloos sterven.
Het eten van krekels heeft ongeveer dezelfde milieu-impact als het eten van planten, dus ik voel me niet bezwaard om als vegetariër wel krekels te eten.
Krekelrepen
De krekelrepen zijn een lekker laagdrempelige manier om met krekels te starten. Het zijn namelijk geen repen van aan elkaar geplakte krekels, maar gewoon lekkere muesli/notenrepen waar toevallig 5% krekelpoeder aan toegevoegd is.
Zo sta je nog niet oog in oog met een insect voor je eerste ervaring, wat het toch een stukje makkelijker maakt. Ik weet nog dat ik jaren geleden mijn eerste krekelburger bestelde bij Bagels & Beans, en dat ik het toch wel spannend vond. Door nog niet de krekel zelf te zien, is die drempel om een hap te nemen toch wat lager.
De krekels zelf proef je eigenlijk niet in de repen. Je proeft vooral de noten, zaden, dadels en siroop. Op dit moment zijn de krekelrepen in 3 smaakjes verkrijgbaar: Naturel, chocola en dadel/pecan.
Voor €13,50 krijg je een doosje met 6 krekelrepen. In bulk betaal je minder per reep. Vergeleken met een gemiddelde mueslireep wat duur, maar redelijk on par met de bekende merken repen voor outdoor, zoals Clif Bar of Kind.
Krekelsnacks
Oven roasted krekels, ik was benieuwd! Mijn verwachting: een zakje met van die grote sprinkhanen. Realiteit: best wel kleine krekeltjes. Niet helemaal handig om uit het vuistje te eten, maar wel heel leuk om door een schaaltje noten te mengen, of Bagels & Beans na te doen en een broodje met bijvoorbeeld hummus en komkommer op te leuken met wat krekelcrunch.
Ook de oven roasted krekels zijn in 3 smaakjes verkrijgbaar: sour cream & onion, chili & lime en honey & mustard. Hier heb je echt herkenbare krekels in je hand, en de smaak is een beetje love it or hate it. Paul vindt ze een beetje muf, ik vind ze vooral neutraal naar friturr smaken. De kruidenmixen erop is een leuke toevoeging, maar had wat mij betreft wel wat meer uitgesproken gemogen.
Voor €17,94 krijg je 6 kleine zakjes krekelsnacks. Ik heb geen idee wat een normale prijs voor krekels is, maar het voelt nogal duur voor de hoeveelheid die je krijgt, vergeleken met gangbare snacks zoals noten.
Al met al vond ik dit een leuke kennismaking met de producten van Kriket. Ze hebben een klein maar veelbelovend assortiment en ik ben heel benieuwd naar toekomstige aanvullingen. De repen zijn sowieso een leuke aanvulling op ons wandelmenu!
Edit feb 2023
Kriket is inmiddels B Corp gecertificeerd!