Charlotte probeert… Inika Organic, het eerste plastic-neutrale cosmeticamerk

Een tijdje geleden kreeg ik een persbericht in mijn inbox: Inika Organic was overgestapt op duurzamere verpakkingen, en op deze manier, zoals ze het zelf noemen, plastic-neutraal geworden. Hoe zit dat precies? Wat betekent dat? Ik nam contact op met Biocare Online met de vraag hoe en wat. Ik kreeg meer tekst en uitleg en een pakketje om Inika zelf te ervaren. In dit artikel mijn bevindingen!

Over Inika Organic

Inika Organic is een high end duurzaam makeupmerk uit Australië. De stijl en kleuren van hun producten is heel erg in de lijn van “my face but better”. Je vind geen exotische en trendy knalkleurtjes in hun assortiment, enkel natuurlijke kleuren die bedoeld zijn om jouw beste features te accentueren en eventuele flaws wat minder te laten opvallen.

Verder leggen ze de lat erg hoog wat betreft duurzaamheid. Zo zijn ze 100% natuurlijk, biologisch, gebaseerd op mineralen, veganistisch, cruelty free, halal en gifvrij.

Nou zijn er een aantal termen in dat rijtje die niet écht betekenis hebben en vooral marketing zijn. “Natuurlijk” kan heel breed geïnterpreteerd worden: aardolie is in principe ook een natuurlijk product. En “gifvrij”, daar kun je ook discussies over voeren. “Onschuldig” water kan in bepaalde doses óók vergif zijn. Dus die claim voegt voor mij ook niet zoveel toe.

Maar “biologisch” is een beschermd keurmerk, en dus een goede op op af te gaan. Het betekent onder andere dat er geen landbouwgif is gebruikt voor hun ingrediënten. Net als het feit dat ze veganistisch en cruelty free zijn: zo weet je zeker dat er geen dieren hebben geleden voor jouw stukje luxe. Ook de Cosmos Natural en Cosmos Organic keurmerken zijn fijn om te zien.

Een halal keurmerk is voor mij persoonlijk niet van toepassing, maar ik kan me voorstellen dat je als moslim erg blij wordt als je zeker weet dat wat je koopt halal is.

Makeuplook met Inika Organic: foundation, wenkbrauwgel, mascara en lip crayon
Hier draag ik allevier de producten van Inika Organic. Fun fact: Een dag eerder had ik per ongeluk een vuist van een vriend op mijn oog toen hij nogal lomp zijn festivalbandjes van zijn pols trok (achteraf konden we er allemaal om lachen), maar de loose mineral foundation is dekkend genoeg dat het nauwelijks opvalt.

Wat is plastic-neutraal?

Naast bovengenoemde is Inika ook bezig met hun verpakkingen verduurzamen. Ik geloof niet zo in het “alles moet verpakkingsvrij” ideaal – verpakkingen hebben meestal ook gewoon een heel praktische functie op het gebied van vervoer, houdbaarheid of hygiëne.

Inika probeert in eerste instantie hun gebruik van (virgin) plastic te verminderen door over te stappen op glas, aluminium, suikerriet en post consumer recycled plastic. Prima stappen.

Waar ik op triggerde was de term “plastic-neutraal”. Wat is dat precies? Volgens Jonna van Biocare Online betekent het dat voor iedere kilo plastic die Inika nog wél gebruikt, ze 1 kilo plastic uit het milieu halen. Het grootste deel gebruiken ze voor hun eigen verpakkingen (het post consumer recycled deel). Wat ze niet zelf kunne gebruiken, gaat naar organisaties zoals Plastic Forests en BlazeAid. Zij ontwikkelen palen en hekwerken met dit materiaal die worden gedoneerd aan boeren in Australië.

Helemaal helder!

Mijn makeup routine

Zoals oude fans misschien nog weten, ben ik ooit begonnen als beautyblogger. De 10 step Korean Skincare routine is er wel een beetje af bij mij, maar ik kan nog steeds genieten van fijne (en duurzame!) skincare en makeup. Geen uitgebreide oogschaduwlooks voor mij though, en op dagen met een lege agenda rock ik mijn blotebillengezicht. Maar heb ik een zakelijke afspraak of neem ik cursusvideo’s op? Dan ga ik voor de “my face but better” look. Ziet er toch net wat gepolijster uit.

Ik start met een schoon gezicht en een hydraterende basis. Liefst ook nog één met zonnefactor (want waarom 2 crèmes smeren als het ook met 1 kan). Soms draag ik alleen mascara, wenkbrauwgel en een kleurtje op mijn lippen, andere keren maak ik er iets meer werk van met foundation / BB cream en een likje eyeliner.

Van Biocare Online kreeg ik een setje Inikaproducten om uit te proberen.

Inika Loose Mineral Foundation SPF 25

Kleur: Grace

Inika Loose Mineral Foundation SPF 25 Grace
Inika Loose Mineral Foundation SPF 25 Grace
 • matterend, maar niet cakey
 • medium dekking
 • bij aanbrengen poederig, maar wordt gauw 1 met je huid

Inika Brow Perfector

Kleur: Espresso

 • dikke textuur, even wennen, goed afvegen aan de rand van de container voor je het aanbrengt
 • netjes en subtiel resultaat
 • bevat bamboevezels voor iets vollere wenkbrauwen
 • vlekt niet als je zweet (very important!)
Inika Brow Perfector Espresso
Inika Brow Perfector Espresso

Inika Purity Lash Mascara

Inika Purity Lash Mascara
Inika Purity Lash Mascara
 • geschikt voor gevoelige ogen (tip voor jou mam!)
 • vrij dunne textuur, geen klontjes (yay!)
 • droogt niet heel snel op je wimpers, even oppassen met knipperen dus na aanbrengen
 • subtiel maar zichtbaar resultaat
 • ook makkelijk te verwijderen zonder hard te boenen
 • ‘s werelds eerste biologisch gecertificeerde mascara met 71% biologische ingrediënten
 • met vitamine E, wonderolie en magnolia-extract

Inika Lip Crayon

Kleur: Rose Petal

 • het enige product waar ik eigenlijk een beetje teleurgesteld in ben
 • kleur komt niet overeen met de foto’s in de webshop en wat je verwacht op basis van de naam – in plaats van oudroze (mijn kleur lippen ongeveer) geeft het een soort raar bronzig effect op mijn lippen door de minuscule glittertjes. De basiskleur is nauwelijks waarneembaar
 • textuur is ook veel minder romig dan verwacht, ik moet er echt een lippenbalsem onder dragen
Inika Lip Crayon Rose Petal
Inika Lip Crayon Rose Petal

Op de lip crayon na een positieve eerste indruk van Inika! Vooral door de poederfoundation was ik positief verrast. Normaal gebruik ik het liefst een zo hydraterend mogelijke BB cream of vloeibare foundation, omdat ik een vette maar vochtarme huid heb. De poeder dekt beter dan verwacht, maar droogt mijn huid voor mijn gevoel niet uit.

Inika is geen goedkoop merk, en daardoor misschien minder toegankelijk dan je gemiddelde Kruidvatmerk. Maar heb je een redelijk vaste makeup routine, ben je op zoek naar een duurzaam merk en ben je niet geïnteresseerd in het aanleggen van een hele hoard aan limited editions die je nooit van je leven op krijgt, dan kan ik je absoluut de kwaliteit van Inika aanraden.

Tip: In de webshop van Biocare Online zijn een aantal van deze producten in de oude verpakking nu afgeprijsd, om plaats te maken voor de producten in de nieuwe, duurzamere verpakking. Buitenkansje!

Disclaimer: Ik heb deze items gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

2 reacties
 • Evelien schreef:

  Voor mensen in die niet ver van Duitsland wonen: DM heeft hele goede plasticvrije duurzame cremes en make-up. En niet duur!

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven