Charlotte probeert… HappySoaps tandpasta tabs

Jaren geleden heb ik er al eens mee kennisgemaakt: Tandpasta tabs. Van Lush destijds. Heel vernieuwend toen. Tegenwoordig zie je ze opeens overal opduiken, van verschillende merken. Ook het Nederlandse merk HappySoaps heeft sinds kort tandpasta tabs in het assortiment, in twee verschillende smaakjes. Ik kreeg een promopakketje om uit te proberen.

Wat zijn tandpasta tabs?

Normale tandpasta is een soort crème en zit in een tube. Tandpasta tabs is tandpasta in tabletvorm. Doorgaans op basis van calciumcarbonaat, ofwel kalk. Heel kort door de bocht: calciumcarbonaat is een base, het tegenovergestelde van een zuur, wat fijn is voor je gebit. Ook werkt het subtiel als schuurmiddel, om je tanden te reinigen en te polijsten.

Waarom zou je tandpasta tabs gebruiken?

Tandpasta tabs worden op dit moment vooral groter in de duurzame en natuurlijke sector. Veel merken profileren zich dan ook op het gebied van zero waste en/of cosmetica zonder overbodige meuk. Back to basics.

Veel reguliere producten bevatten een hoop water. Bij vaste producten betaal je ook voor dat water, en niet alleen voor de werkzame stoffen. Producten die water bevatten, zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Vaste producten nauwelijks, waardoor die toe kunnen met veel minder of soms zelfs geen conserveringsmiddelen. Vaak is de eigen conserverende werking van andere benodigde bestanddelen al voldoende.

Daarnaast zijn veel reguliere tandpasta’s verpakt in tubes. Die tubes zijn vaak niet van 1 soort plastic die daarmee eventueel te recyclen is. Nee, veel tandpastatubes bestaan uit verschillende laagjes plastic en soms ook metaalfolie die allemaal een eigen functie hebben, niet meer mechanisch van elkaar te scheiden zijn en daardoor niet te recyclen zijn.

Tandpasta tabs zijn vaak verpakt in glazen flesjes. Glas kun je goed hergebruiken of bijna oneindig hoogwaardig recyclen. Sommige merken bieden ook refillverpakkingen aan in papieren zakjes. Ook papier is goed te recyclen. Niet zo vaak als glas, maar wel veel beter dan plastic, en al helemaal beter dan restafval. Daarnaast is papier composteerbaar. Mocht het dus uiteindelijk bij het afval komen, dan verteert het netjes tot nieuwe grondstoffen.

Over HappySoaps tandpasta tabs

HappySoaps heeft dus op het moment van schrijven 2 soorten tandpasta tabs aan hun assortiment toegevoegd: Spearmint (met fluoride) en Mighty Mint (zonder fluoride). Voor ieder wat wils dus!

Verder zijn beide versies vegan, palmolievrij, geproduceerd in Nederland en 100% plasticvrij. Niet alleen zijn de tabs an sich vrij van microplastics, glitters en dat soort onzin, ook de verpakking is helemaal plasticvrij: flesjes van glas, dop van kurk, etiketje en zegel van papier.

Mijn ervaring

Ik was prettig verrast! Mijn eerdere ervaringen met tandpasta tabs was dat ze altijd een beetje kalkig voelden en smaakten, maar dat is bij HappySoaps niet zo. Ontwikkeling en innovatie, y’all!

De tabs van HappySoaps schuimen net zo rijkelijk als reguliere tandpasta. De muntsmaak is bij beiden aanwezig, maar niet overdreven. Niet zo’n in your face muntsmaak die door al je holtes trekt. Erg fijn voor mensen die niet van superscherpe tandpasta’s houden! Na afloop voelen mijn tanden schoon en glad.

Het enige “mindere” puntje is dat de tabs van HappySoaps vrij groot zijn. Na een paar dagen ben ik dan ook begonnen om ze doormidden te breken. Dat gaat vrij makkelijk, gelukkig. Nog steeds zat tandpasta om mee te poetsen, en je doet er ook nog eens dubbel zo lang mee. Yay!

Waar is HappySoaps te koop?

HappySoaps producten zijn natuurlijk te koop in hun eigen webwinkel. Daarnaast zijn veel fysieke drogisterijen en soms ook cadeauwinkels wederverkoper.

In Hengelo zijn dat bijvoorbeeld Knetter (centrum), Plus Oelerweg, en kennelijk ook Bever since last time I checked. In Enschede kun je onder andere terecht bij WAAR en Bever in het centrum, en de DA drogist aan de Wethouder Nijhuisstraat.

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven