Een tijdje geleden kwam ik iets nieuws tegen: wasmiddel in de vorm van “papiertjes”, wasstrips. Ik ben onder andere de merken Boen en Brauzz tegengekomen. Interessant! Mijn Eco Egg kan ik namelijk niet gebruiken bij een 90 graden was (handdoeken, beddengoed) en ook lijkt hij soms wat moeite te hebben met vettige vlekken of okselzweet-deo-combi-viezigheid. Een goed excuus om deze huishoudelijke innovatie eens uit te proberen, dus ik heb een pakje Boen Laundry Leaves besteld.
Wat zijn wasstrips?
Wasstrips zijn “normaal” wasmiddel, maar dan zonder water, in de vorm van platte velletjes. Deze wasstrips (of “laundry leaves” zoals Boen ze noemt) zitten in een compact, plat pakje en worden gewoon met de brievenbuspost verstuurd.
Waarom zou je wasstrips gebruiken?
Normaal vloeibaar wasmiddel is voor het grootste deel water, en zit in grote plastic wegwerpflessen. Twee eco-minpunten! Wasstrips zijn solide blaadjes, die geen plastic verpakking nodig hebben. Ze worden gewoon in een kartonnen envelop verpakt, die netjes met het oud papier mee gerecycled kan worden. Natuurlijk bestaat er ook poederwasmiddel in kartonnen dozen (denk aan het eco-merk Klok), maar dat is best zwaar sjouwen 😉
Doordat hun product compact en lichtgewicht is, bespaart dat bij productie, verpakking en vervoer enorm op CO2-uitstoot.
Daarnaast worden de reinigende stoffen in reguliere wasmiddelen vaak gemaakt van dierlijke vetten, restproducten uit de vee-industrie. Boen is echter vegan! En vanzelfsprekend (voor een duurzaam merk) biologisch afbreekbaar.
Over Boen
Boen is een Nederlands merk wasstrips, opgericht door Dingena Verkerk en Rixt Singelsma. Zij waren gefrustreerd door de hoeveelheid plasticafval die we produceren, en dachten: Dit kan anders, en zoveel slimmer!
Boen heeft als doel om wasmiddel zonder plastic verpakking te produceren, zoveel mogelijk CO2-uitstoot te reduceren en binnen de EU te produceren. Hun duurzaamheidspagina is érg beknopt, maar ze zijn al flink op weg. Hun product is plasticvrij, en ze besparen 90% CO2-uistoot (ik neem aan dat dit ten opzichte is van reguliere wasmiddelen).
Waar ze nog mee zitten te puzzelen is de productie. Er zijn maar 2 fabrieken in de wereld die op dit moment dit soort wasstrips kunnen produceren, in China en Canada. Boen produceert in China. Het is echter hun ambitie om een fabriek in Oost-Europa op te zetten.
Mijn ervaring
Vlot na mijn bestelling vond ik de wasstrips al in mijn brievenbus, verpakt in een stevige kartonnen envelop (zegmaar het midden tussen een envelop en een brievenbusdoosje). Daarin zat de dunnere kartonnen verpakking met wasstrips, ook toevallig in envelopvorm – maar ik snap dat er om praktische redenen een verzendevelop omheen moet.
De wasstrips hebben een duidelijke bloemengeur (de geur heet Rozengeur en Maneschijn). Altijd tricky met mijn geurgevoeligheid, maar in dit geval ging het goed. De geur is vooral aanwezig in de verpakking, niet na afloop van het wassen.
Ik had een verpakking met 32 strips gekocht (12 euro). Deze strips zijn ongeveer A6-formaat en kun je met de perforatierand ook nog eens makkelijk doormidden scheuren. Volgens de instructies heb je voor een normale was 1 strip nodig, en voor een grote of flink vuile was 2 strips. Zelf heb ik dit teruggebracht naar een halve strip voor een normale was en een hele strip voor een grote zwarte was / handdoekenwas / beddengoedwas / Pauls after-Nijmeegse-Vierdaagse-was.
In principe wordt mijn was netjes schoon, maar bij veelgedragen shirts heb ik nog steeds last van wat gelige, vettige plekken onder de oksels – of dat nou mijn crèmedeo is of Pauls reguliere rollerdeo. Ik weet niet of dit eigen is aan ecologische wasmiddelen, mildere wasmiddelen, of simpelweg de leeftijd van de betreffende kledingstukken. Of misschien toch omdat ik de helft gebruik? Moet ik dus eens wat op verzinnen. Maar verder heb ik niks te klagen!
Waar kun je Boen wasstrips kopen?
Boen wasstrips kosten €12 voor een verpakking van 32 strips. Je kunt ze kopen op hun eigen website BoenLaundryLeaves.com, maar ook bij diverse andere (web)winkels, zoals Miisha Eco Shop Amsterdam, Plastic Free Amsterdam, Keet Rotterdam, Green UP Utrecht, en Bag-again.nl. Een compleet overzicht vind je hier. Helaas zijn ze nog niet te koop in Hengelo / Enschede, maar wat niet is kan nog komen, toch?