Charlotte leest… Slapen onder de sterren

Een tijdje geleden had ik weer een mooi boek in mijn brievenbus: “Slapen onder de sterren” van Lonely Planet. Een geweldig boek voor natuur- en kampeerliefhebbers met wel 200 prachtige kampeerplekken in Europa. Benieuwd naar mijn indruk? Lees dan verder.

Over het boek

“Slapen onder de sterren” is een verzameling van prachtige kampeerplekken midden in de natuur in Europa, per land onderverdeeld. Nederland staat er helaas niet in, maar dat had ik eigenlijk ook niet verwacht van ons dichtbevolkte landje. Het boek is globaal opgedeeld in de regio’s Scandinavië, Groot Brittannië, en West- / Zuid- / Oost-Europa.

Per land krijg je eerst een korte introductie met een indruk van de mooiste natuurgebieden en lange-afstandspaden. Ook belangrijke informatie kun je hier vinden: zoals het beste seizoen om te gaan, of je wel/niet mag wildkamperen, hoe de outdoorwinkels heten en een stukje over veiligheid. Ook vind je hier een kaart waar alle gefeaturede kampeerplaatsen op staan aangegeven.

Slapen onder de sterren - pagina met kampeerplek

De kampeerplaatsen zelf zijn een goede mix van campings, wildkampeerplaatsen, hutten en bijzondere glampingplekjes. Per kampeerplek wordt een heerlijk beeld geschetst van wat je van de plek en de omliggende natuur kunt verwachten, en wat voor activiteiten je in de buurt kunt doen (als in: wandelen, fietsen, langlaufen, zwemmen; niet musea of attractieparken ofzo). Ook vind je hier een blokje info met de beste tijd om te gaan, kosten, voorzieningen, OV- en contactinformatie. Verder wordt er aangegeven of een plek kindvriendelijk of speciaal millieuvriendelijk is.

Daarnaast vind je over het boek verspreid interessante kaders over specifieke buitenactiviteiten of culturele gewoontes en hoe je dat aanpakt. Bijvoorbeeld wat friluftsliv en allemansretten zijn, informatie over het bothy-systeem, en over sterren kijken, wildkamperen, de camino en berghutwandelingen. Zo wordt het boek net iets meer dan alleen een verzameling kampeerplekjes.

Het enige waar ik me groen en geel aan erger, is de constante aanprijzing van de Eurail pas. Gezien het om een Nederlandse vertaling gaat, hadden ze hier beter Interrail kunnen aanprijzen. Zelfde toko, alleen Interrail is voor inwoners van Europa en Eurail voor mensen van buiten Europa.

Slapen onder de sterren - kader met info over langlaufen

Wanneer een aanrader?

 • Wanneer je meer wilt leren over kampeer- en outdoormogelijkheden in een specifiek land;
 • Wanneer je nieuwe en bijzondere plekken wilt ontdekken in je favoriete land;
 • Wanneer je een super instagrammable kampeervakantie wilt plannen.

Mijn oordeel

“Slapen onder de sterren” is hier te koop

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

1 reacties
 • Mitchel schreef:

  Volgens mij heb ik dit boek vastgehouden in de boekhandel. Lijkt mij hartstikke leuk om meer te lezen over waar kampeermogelijkheden zijn.

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven