Charlotte leest… Lonely Planet Mooiste Treinreizen

Jaja, ik heb het treinreisvirus (ondanks vertragingen en stakingen) helemaal te pakken hoor! Begin februari kwam Lonely Planet met alweer een derde druk van hun boek “Mooiste Treinreizen” – een verzameling van de 60 meest bijzondere treinreizen ter wereld. Ik had dit boek al eens van de bibliotheek geleend, en was heel benieuwd of dit een geüpdatete versie zou zijn met nieuwe reizen. Lees je mee?

Om direct de verwachtingen te managen: Nee, dit is geen geüpdatete versie met nieuwe treinreizen. Dat vind ik stiekem wel jammer. Wat dit boek wel is? Een geweldig overzicht, een bucketlist bijna, van treinreizen op alle continenten (behalve Antarctica natuurlijk).

De treinreizen zijn geselecteerd op basis van heel verschillende eisen – sommige zijn bijzonder vanwege het prachtige landschap waar je doorheen rijdt, andere reizen vanwege de uitzonderlijke ervaring in de trein zelf, weer andere vanwege de adembenemende geschiedenis of omdat je met een compleet nieuwe (treinreis-)cultuur te maken krijgt.

Ieder hoofdstuk heeft een overzichtje met begin- en eindpunt, duut, afstand en hoe vaak deze trein vertrekt. Onderaan de pagina’s vind je het traject uitgetekend met de belangrijkste hoogtepunten. En natuurlijk wordt alles geïllustreerd met een reisverhaal, prachtige foto’s en wat praktische tips (handig als je zelf wilt boeken enzo).

Er zijn een paar reizen die ik natuurlijk even wil uitlichten:

1 – De Rocky Mountaineer, Canada

De natuurfoto’s maakten dat ik direct verliefd werd op dit traject dwars door de Rocky Mountains. Bergen, bossen, een panoramarijtuig – what’s not to love? Enige hiccup is dat ik natuurlijk óók op een duurzame manier in Canada terecht wil komen, en dat zit er op dit moment nog niet in 😉

2 – De Trans-Mongolische spoorlijn & Trans-Siberische spoorlijn

Ik heb het ooit eens uitgezocht. Voor de lol. Als ik zonder vliegtuig naar Nieuw-Zeeland zou willen, dan zou ik een heel eind kunnen komen met de Trans-Mongolische spoorlijn, van Moskou naar Beijing. Alleen het laatste stukje, uiteindelijk een veerdienst vinden naar Nieuw-Zeeland, bleek lastig. Überhaupt lijkt dit me een heel bijzonder traject om te reizen.

Een vriend van ons heeft een paar jaar geleden met de Trans-Siberië Express gereisd, het noordelijkere broertje van deze. (Staat trouwens even verderop in het boek, onder Europa ipv Azië.) Heel bijzondere verhalen. Maarja, met de huidige situatie zullen we beiden maar even als off-limits beschouwen.

3 – De Bernina Experss, Zwitserland

Deze staat hoog op mijn wishlist. Vooral omdat ik in 2018 al wel een beetje van Zwitserland geproefd heb (in de zomer), maar niet het stereotype Zwitserland met bergen en sneeuw. Net als bij de Rocky Mountaineer sloeg ik direct aan op de prachtige landschappen, het feit dat je een plek in een panoramavoertuig kunt boeken, en oh my z-o-v-e-e-l mooie viaductjes!

4 – Van Fort William naar Mallaig met de Jacobite

Hier kan ik uit ervaring spreken! Okee, een beetje dan. Wij zijn namelijk van Fort William naar Glenfinnan geweest, om het viaduct te bezichtigen. Wel met de “gewone” trein, niet met de Jacobite. Jacobite kaartjes zijn echt r-e-t-e-duur. Maar hé, Hogwarts Express!

Het landschap net buiten Fort William is niet zo bijzonder, maar al gauw wordt het zeer veel belovend – uitzichten op de “achterkant” van de bergen rond Ben Nevis, je komt een modern scheepswrak tegen op de oever van Loch Linnhe, en natuurlijk rijd je over het Glenfinnan viaduct.

Houd er wel rekening mee dat als je met de Jacobite gaat, je GEEN tijd hebt voor de viewpointwandeling in Glenfinnan. Daarvoor is de stop te kort. Ga je dus echt voor de views van het viaduct en mooie foto’s, neem dan de “normale” trein naar Glenfinnan. Mijn ervaringen en tips vind je hier.

5 – Van London naar Fort William met de Caledonian Sleeper

Ook deze staat hoog op mijn wishlist! Maar nu we de Great Glen Way gaan combineren met Hadrian’s Wall Path, moet ik een ander “excuus” verzinnen om deze trein te nemen 😉 Het lijkt me namelijk een superrelaxte manier om van Nederland in Schotland te komen – Eurostar, Caledonian Sleeper, hoppa. Gelukkig hebben we de omgeving van Fort William nog lang niet uitgespeeld!

6 – Van Keulen naar Mannheim

Ohhh jongens. Dit traject heb ik nu meerdere keren gereden en het is zo amazing! Met recht dat hij in dit boek staat! De eerste keer was toen ik in 2018 met de trein naar Zwitserland ging. En afgelopen september opnieuw, op de terugweg van Freiburg naar Hengelo, hoewel het toen wat vies weer was.

In 2018 was het echter prachtig, zonnig weer toen ik over dit traject reed, en ik heb echt mijn ogen uitgekeken! Je rijdt constant vlak langs de Rijn, en alle kerkjes, kastelen en wijngaarden op de heuvels maken het in één woord sprookjesachtig.

(Station Keulen en de Keulse dom vind ik dan weer poeplelijk (van de buitenkant in ieder geval). Niet doorvertellen, want dan vindt iedereen mij een cultuurbarbaar.)

En verder…

Het Europese deel is wel veruit het grootste – en met opvallend veel trajecten in de UK. I love de UK, maar treinen daar zijn wel echt duu-huu-huur! Net als Zwitserland. Wat het dan wel weer heel betaalbaar kan maken, is Interrail. Als je 3 of meer dagen binnen een maand met de trein gaat binnen 1 land, dan kan dat al heel snel uit! Dus een goede om in de gaten te houden.

Ook Paul vond een hoop herkenning in dit boek. Ik vroeg hem nog of hij bepaalde trajecten in het deel over Azië had gereden, maar helaas. De Shinkansen had hij de andere kant op genomen vanaf Tokyo en ook andere gebieden kwamen wel bekend voor, maar dan had hij vanaf het beginpunt nét de trein de andere kant op genomen.

Anyway, een super-inspirerend boek als je wilt stoppen met vliegen, en een totaal andere kant van reizen en avontuur wilt ontdekken.

Mijn oordeel

Lonely Planet Mooiste Treinreizen is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven