Charlotte kookt uit… Groente Menu’s

Het is weer tijd voor een nieuwe kookboekreview! Dit keer het boek “Groente Menu’s” van sterrenchef Niven Kunz (restaurant Triptique) en partner Virginie. Een kookboek wat een beetje anders is dan anders, met themahoofdstukken voor leuke thuis-etentjes. Benieuwd wat ik ervan vind? Lees dan gauw verder!

Over het boek

Zoals ik al zei: Groente Menu’s is wat anders dan een normaal kookboek. Normaal is ieder recept in een kookboek wel redelijk een volledige maaltijd. Groene Menu’s is echter ingedeeld in themahoofdstukken met 7-8 recepten: Alle kleine gerechtjes uit één hoofdstuk vormen samen een gezellig tafel vol lekker eten. Ideaal voor als je vrienden hebt uitgenodigd voor een thuisetentje.

Dit kookboek is niet 100% vegetarisch. Wel wordt er weinig vlees gebruikt. Niven vindt duurzaamheid belangrijk, en hanteert daarom een 80-20 regel: 80% groente, 20% vlees. Maar ook op andere manieren: 80% lokaal, 20% van ver weg; en 80% duurzaam, 20% gangbaar. De meeste hoofdstukken / tafels in dit boek hebben dus slechts 1 of 2 gerechten met vlees, vis of gevogelte, en de andere gerechten zijn groente.

De thema’s in Groente Menu’s lopen zeer uiteen: Van de Indo-tafel en Bourgonische tafel tot hoofdstukken met asperges of mosselen in de hoofdrol, en als laatste het hoofdstuk “Cocktail Hour”.

Inhoudsopgave uit "Groente Menu's"

Mijn ervaring

Ik heb 2 hoofdstukken uitgekozen om een paar gerechten van te koken – we zijn immers maar met zijn tweeën en onze keuken is klein. Qua time- en ruimtemanagement is het echter handig om een wat grotere keuken te hebben, en lekker met meerdere mensen in de keuken te staan. Of dat ieder thuis een paar gerechten voorbereidt en ter plekke afmaakt.

Daarnaast moet ik opmerken dat de recepten allemaal lekker simpel en kort lijken, maar soms wordt er toch wel wat basiskennis van je verwacht. Soms worden er geen kooktijden genoemd en moet je afgaan op je eigen gevoel en ervaringen. Kan soms lastig zijn als je met bepaalde ingrediënten nog niet zoveel ervaring hebt.

3 gerechten uit het hoofdstuk "Bourgondische tafel" van Groente Menu's: relish, worteltjes en briochebrood.

Bourgondische tafel

Van de Bourgondische tafel heb ik 3 gerechten gemaakt:

  • Tomaat-paprikarelish
  • Triptique briochebrood met lavendel en honing
  • Geroosterde wortel met salie.

Ik wilde eigenlijk ook nog de tarte tatin met peren maken, alleen ik was vergeten om peren te kopen. Redelijk essentieel 🤦🏻‍♀️

Ik had even over het hoofd gezien dat de relish 45 minuten moest pruttelen, dus die heeft uiteindelijk maar 20 minuten gestaan (anders was de rest van het eten koud, oeps). Tijdens het koken kwam ik erachter dat de paprika van binnen rot was (kon je niet aan de buitenkant zien), dus Paul heeft als de wiedeweerga nog even een nieuwe paprika gescoord bij de Jumbo. Als ik hem toch niet had. Combineerde heel goed met het brood.

Ik had echt nog nooit briochebrood gemaakt, of überhaupt brood met gist, dus het lavendelbriochebrood was een leuke uitdaging. Helaas lukte het niet zo mooi als op de foto in het boek. Het deeg was nauwelijks gerezen na de genoemde 45 minuten (terwijl de kamertemperatuur 24,5°C was), en na 12 minuten in de oven was het nog niet gaar. Ik hem hem 5 minuutjes extra gegeven en toen begon hij aan de bovenkant iets te kleuren. Aan de binnenkant was hij nét (twijfelachtig) gaar.

De honing, lavendel en zeezout on top waren erg lekker. Zeker vatbaar voor een tweede poging met langere rijstijd, en misschien moet ik er een nette bol van maken? Staat niet genoemd in de instructies, maar zeker het proberen waard.

De worteltjes met salie en citroen waren gelukkig een makkie, en waren binnen een wip klaar. Eigenlijk gewoon hoe je altijd worteltjes maakt (koken en dan ff in de roomboter bakken), maar dan met wat extra smaak. Ik heb maar een halve bos gebruikt, omdat een hele bos wel heel veel zou zijn, dus binnenkort maken we deze nog een keer!

4 gerechten uit het hoofdstuk "1001 nacht": Gevulde paprika's, aubergine met yoghurtsaus, yoghurt met walnoten en pistachecake.

Duizend-en-één-nacht

Uit dit hoofdstuk heb ik 4 gerechten gemaakt:

  • Aubergine met geitenyoghurt, sumak en tijm
  • Parelcouscous in kleine paprika
  • Yoghurt met walnoten en za’atar
  • Pistachecake met citroenkaramel

Timemanagement was hier iets makkelijker (ook omdat ik er geen extra gerechten buiten het boek om bij maakte), maar ovenmanagement was een beetje tricky met 2 gerechten en maar 1 ovenschaal. Maar het lukte!

De pistachecake maakte ik ‘s middags al. Omdat ik geen cakevorm had die klein genoeg was, heb ik ercupcakes van gemaakt. Werkt altijd. Het beslag voelde in eerste instantie wat vet aan, maar het resultaat was superdeluxe en smeuïg. Voor herhaling vatbaar!

Vervolgens heb ik de saus voor bij de aubergine en het yoghurtgerecht voor bij de paprika’s gemaakt. Wel wat cutting corners: in plaats van 2 soorten yoghurt heb ik alleen ene pak geitenyoghurt gekocht. Dat werkte ook prima. Munt en basilicum kwamen uit eigen tuin.

Voor de paprika’s heb ik gewone couscous gebruikt in plaats van parelcouscous – parelcouscous moet namelijk lang koken en het de huidige gasprijzen – no thanks. Samen met de aubergine en het yoghurtgerecht was dit een prima maaltijd met zijn tweetjes – mijn tweede halve paprika heb ik de volgende dag als lunch gegeten.

Waar ik het meest nieuwsgierig naar was, was de sumak op de aubergine. Ik kende dit nog niet, maar het is een wat zurig kruid, lekker fris. In de oven gaat dat zurige er wel van af, dus ik zou het de volgende keer na afloop eroverheen strooien. En gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn. Zelfs in uithoeken ver van de Randstad, zoals Twente 😉

Meer fijne vega-vriendelijke kookboeken vind je hier.

Wanneer een aanrader

  • Vooral voor flexitariërs en als je minder vlees wilt eten;
  • Heel erg geschikt als je wel eens thuisetentjes organiseert met vrienden;
  • Voor de thuiskok die al iets meer ervaring heeft met sommige basistechnieken en niet alles uitgeschreven moet hebben;
  • Als je op zoek bent naar leuke gerechtjes die ook makkelijk opschaalbaar zijn voor bijvoorbeeld een kerstdiner met grote groep.

Mijn oordeel

Een leuk boek om een uitgebreide feestelijke maaltijd op tafel te toveren om met anderen te delen. Veel toegankelijke recepten, al zijn de instructies soms wat summier, en sommige ingrediënten wat onbekender of je moet iets meer moeite doen om ze te vinden.

“Groente Menu’s” is hier te koop

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven