Hoera, laatst viel er weer een prachtig veganistisch kookboek op mijn mat! “Elke dag feest” van Maartje Borst deze keer. Dit kookboek is niet alleen veganistisch, maar de recepten volgen echt de seizoenen. In deze blog review ik het kookboek aan de hand van de recepten die ik heb geprobeerd.

Veganistisch koken met de seizoenen, is dat niet heel moeilijk? Dat valt dus heel erg mee, vooral met wat voor lekkers er allemaal in dit kookboek staat. Allemaal feestelijke, net-even-anders recepten met seizoensproducten die je waarschijnlijk maar al te goed kent.

Sommige recepten zijn supereenvoudig, andere wat uitgebreider. Daarnaast begint het boek met een hoofdstuk basics: bijvoorbeeld hoe je korstdeeg maakt, zuurdesembrood, en een heel scala aan veganistische kaasjes.

Vanzelfsprekend zal ik op dit moment (december) alleen winterrecepten reviewen, maar wanneer de feestdagen voorbij zijn, zal ik zeker ook de vegan kaasjes uitgebreid proberen! Ben daar heel benieuwd naar.

Nienkes sinaasappelwitlof

Zelf gebruik ik witlof doorgaans rauw in een salade, en warm een beetje fantasieloos, gewoon koken en dan een klont boter erbij. Dit eenvoudige recept tilt je witlof naar een heel nieuw level, en geeft het een ultiem kerstig tintje.

Een kleine aanpassing die ik zelf heb gedaan: niet alleen het sap van de sinaasappel gebruikt, maar ook de rasp. Verder heb ik de boel compleet gemaakt met gebakken aardappeltjes en een vegaburger. Favoriet, en gaan we zeker vaker eten!

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

Gebakken knoflooktofu in bierbouillon

De ingrediënten van dit gerecht klonken ontzettend lekker, maar in de praktijk viel het nogal tegen. De smaken waren nauwelijks in de tofu getrokken.

Daarom heb ik besloten om er mijn eigen variant van te maken: Sterk blond bier gebruiken in plaats van “gewoon” bier (pils), de tofu van tevoren een dagje marineren in het bier en de knoflook, en de knoflook vanaf het begin af aan meebakken.

Om er een volwaardige maaltijd van te maken, kun je er noedels bij koken en de boel opmaken als noedelsoep.

Pompoenstoof

Oh yesss, kom maar door met je stoofpot! Ik houd hier zoveel van. Had nog nooit met seitan gekookt, maar viel me absoluut niet tegen! Paul gaf ook aan dat hij dit een lekkerdere vleesvervanger vindt dan tofu of tempeh.

Verder valt het me op dat Maartje af en toe wat vaag is met haar beschrijvingen: “tot de pompoen en abrikozen lekker zacht zijn geworden”. Ook in sommige andere recepten is ze soms wat onduidelijk en moet je dingen wat op gevoel doen. Gelukkig weet ik dat pompoen in een half uurtje ongeveer wel prima zacht is.

Met zijn tweeën hebben we de hele pan leeggegeten zonder bijgerechten ofzo. Wil je dit recept voor 3 of 4 man maken, dan zou ik er frietjes bij serveren. Friet bij stoofpot is altijd goed.

Mijn oordeel

Al met al is “Elke dag feest” een heel mooi kookboek, maar niet helemaal voor beginners. Als je niet zo’n keukenprinses bent, is het namelijk fijn om iets specifiekere instructies te krijgen af en toe, in plaats van sommige dingen aan je gevoel over te laten. Staat tegenover dat bijvoorbeeld de instructies voor zuurdesemstarter en -brood stap voor stap uitgetekend zijn, wat weer heel fijn is!

“Elke dag feest” is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Deel deze blogpost 👇🏻

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Ecohobbit? Ik dacht dat ik naar CherryCharlie surfde?

Ik snap dat je misschien in de war bent, maar het klopt hoor! In april ben ik van naam veranderd: Ecohobbit past veel beter bij wie ik ben en wat ik doe. Op de naam en het design na is dit dezelfde website met dezelfde inhoud, en dezelfde persoon die erachter zit.

Veel leesplezier!
Charlotte