Het is weer tijd voor een boekreview! Homegrown – 60 recepten en ideeën voor een lokaal, vitaal en zelfvoorzienend leven. Eerlijk is eerlijk, ik weet niet of ik dit boek moet bestempelen als een kookboek, DIYboek of een boek over duurzaamheid. Misschien wel allemaal. Het is zo veelzijdig!
Over het boek
Homegrown is meer dan alleen een kookboek. Het is een inspiratiebron om meer verbinding met de aarde en de natuur te zoeken, en dat in je dagelijks leven door te voeren. Helemaal in mijn hobbit-straatje!
Het boek bestaat uit 3 delen:
Het eerste deel van Homegrown is meer levensbeschouwelijk, filosofisch. Kyra laat zien hoe we als mensen deel zijn van de natuur, hoe de natuur en al haar krinlopen werken, en hoe je als mens je weer bewust kunt worden van die principes, en hoe je daarnaar kunt leven en handelen.
Aan de ene kant mooi verwoord, heel inzichtelijk en begrijpelijk ook. Maar op sommige punten net iets te zweverig naar mijn smaak, en soms kloppen haar feiten niet. Bijvoorbeeld dat 60% van de Nederlandse boeren nog Agent Orange gebruikt. Nee – dat werd in 1983 van de markt gehaald, en terecht. Misschien is ze in de war met Roundup, een ander nasty vergif dat nog wél gebruikt wordt, maar dat zou dan een zeer slordige fout zijn. En ik kom meer van dat soort hee-dit-klopt-niet-momenten tegen in het boek. Jammer.
In het deel met praktische ideeën geeft Kyra een hoop inspiratie om samen met de natuur te leven, in plaats van tegen de natuur in. Bijvoorbeeld hoe je seizoensgebonden eet, start met moestuinieren en wildplukken, en hoe je door bepaalde gedragsveranderingen bepaalde natuurlijke cycli herstelt, in stand houdt en versterkt. Bijvoorbeeld door te composteren en natuur te herstellen.
Als laatste de recepten. Dit is een mix van recepten met aan de ene kant duidelijk dingen die je makkelijk in eigen tuin (of op je balkon in mijn geval) kunt verbouwen, en producten die je bij locals kunt scoren (honing, eieren), en aan de andere kant een paar zero waste recepten, om echt alles uit je oogst te halen en niks verloren te laten gaan.
Tomaat, venkel, basil, geitenkaas
Een mix van groenten die je los kunt eten als lunch, of als avondeten (met wat pasta of aardappelen erbij), maar als tip geeft ze om er bladerdeegpakketjes van te maken. In het boek staat ook een recept voor bladerdeeg, maar mijn keuken is écht te klein voor dat klusje, dus dat heb ik bij de supermarkt gekocht. Net als de geitenkaas. De groenten komen van de markt (mijn tomaten zijn nog niet rijp), en de basilicum van eigen balkon. Ik heb er mini hartige taartjes van gemaakt.
Botanische koekjes
Toen ik dit recept zag, moest ik direct denken aan instagrammer Loria Stern en haar vrolijke botanische koekjes. Erg leuk om te maken op een zondagmiddag, maar het recept vergt nog wat aanpassingen aan mijn oventijd en -temperatuur. De eerste batch kwam met een wel héél donkere onderkant uit de oven. Met een oventijd van 10 minuten in plaats van 15 ging het al een stuk beter. Volgende keer kijken of 180°C beter werkt dan 200°C. Iedere oven is anders namelijk.
In de koekjes zit tijm, en voor de versiering heb ik basilicum, munt, salie, lavendel en rozemarijn gebruikt. Alles behalve de rozemarijn uit eigen tuin. De honing uit het recept komt van Joyce en Simon, biodynamische hobby-imkers uit Hengelo. Vanille-extract heb ik ook op haar manier gemaakt, maar die methode kende ik al wat langer 😉
Hazelmilkshake
Een leuk, makkelijk recept voor iets lekker bij de lunch. Zelfgemaakte hazelnootmelk, maar dan een beetje extra. De hazelnoten heb ik op de markt gehaald, de rozemarijn in de supermarkt (heb ik niet op eigen balkon groeien), de honing wederom van Joyce en Simon, en het vanille-extract uit gebruikte vanillepeulen die ik in wodka heb laten trekken.
Tip: Gooi de hazelnootpulp niet weg! Droog het op 100°C in de oven zodat je hazelnootmeel overhoudt. Wanneer je dan koekjes, cake of pannenkoeken bakt, kun je een deel van de bloem hiermee vervangen.
Wanneer een aanrader
Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.