Charlotte kookt… Every Day Vegan

De plantaardige kookboeken blijven maar komen, goede zaak! Hoe meer inspiratie om vegetarisch en veganistisch te koken, hoe makkelijker en toegankelijker het wordt, yay! Deze keer kreeg ik van Uitgeverij Kosmos het boek “Every Day Vegan” van Lenna Omrani in mijn brievenbus. Een allround veganistisch kookboek met recepten voor elk moment van de dag.

Veganistisch eten doen je niet van de ene op de andere dag. Ik ben sinds een paar jaar vegetariër, en ik heb een hoop veganistische switches al gemaakt, maar ik ben (nog) niet 100% veganist. Ik weet ook niet of dat me ooit zal lukken, maar veel plantaardig eten is al enorm veel milieuwinst!

En dat snapt Lenna ook. In dit kookboek vind je niet alleen recepten, maar begint ze juist met een sectie veelgestelde vragen, waarin ze onder andere uitlegt hoe haar eigen reis naar veganistisch eten eruit zag. Dat ging ook niet in één keer.

Verder geeft ze tips voor ingrediënten die handig zijn om op voorraad te hebben en fijne tips voor veganistisch bakken. Bijvoorbeeld verschillende soorten vervangers voor roomkaas – kan ik wel gebruiken na het fiasco genaamd “poging tot cream cheese glazuur gemaakt van kokosyoghurt”. Kokosroom, zijden tofu en cashewcrème klinken alsof ze een stuk beter zouden werken!

En dan is het tijd voor de recepten. Dit kookboek geeft je van alles een beetje: ontbijt/lunchgerechten, soepen, salades, avondeten, toetjes, snacks en speciale feestelijke gerechten. Natuurlijk heb ik er weer een paar uitgeprobeerd!

Check ook Every Day Vegan: Budget Friendly!

Zoete aardappel-pindasoep

Mijn moeder maakt al jaren een ontzettend lekkere pindasoep. Als kind was dat één van de weinige soepen die ik lustte. Nu ik volwassen ben, houd ik er meer van – soep met broodjes is zo’n lekker makkelijke maaltijd!

Deze soep is echt een topper. De enige aanpassing die ik heb gemaakt, is dat ik de plantaardige kookroom heb vervangen door sojayoghurt. Onze buurtsuper heeft namelijk geen plantaardige kookroom, en de yoghurt had ik toevallig nog in de koelkast staan. Was een lekker frisse toevoeging!

We hadden lekkere italiaanse bollen naast de soep deze keer (beetje random), maar ik denk dat naan veel beter in de stijl past.

Aardappelsalade met cashew-mosterdsaus

Deze deed me denken aan huzarensalade, maar dan chunky en meer smaak! Ik houd echt van maaltijdsalades, zelfs in het najaar, en deze is een mooie aanvulling op het repertoire. Maaltijdsalades zijn gewoon zo lekker makkelijk! En deze ook: aardappelen koken, dressing maken, groenten snijden en de boel door elkaar gooien.

Voor de aardappels heb ik Roseval gebruikt. Ik heb alleen de bleekselderij achterwege gelaten, omdat ik daar écht niet van houd 😉 Voor de volgende keer zou ik gewoon ‘s ochtends de cashewnoten alvast in de week zetten, zodat ze ‘s avonds zacht zijn. Scheelt gedoe moet constant heet water opgieten.

Plaatpizza met bloemkool

Ook zoiets wat we regelmatig hier in huis eten: plaatpizza. En dan is het ook fijn als iemand er weer een net iets andere draai aan geeft. Meestal gooi ik er standaard tomatensaus of crème fraîche en 3 verschillende ingrediënten op (werkt altijd), maar deze is een tikje uitgebreider.

Volgens het recept maak je ook je deeg zelf, maar ik heb een shortcut genomen en vers pizzadeeg in de supermarkt gescoord. Natuurlijk wel gecheckt op er geen dierlijke ingrediënten in zaten. De tomaten-barbecuesaus heb ik wel zelfgemaakt. Water achterwege gelaten, dat was niet nodig. En het aftoppen van de pizza met verse tomaat en lente-ui was een ontzettend goed idee.

Groenige crème brûlée omdat ik er te laat achter kwam dat er kleurstof in de agar agar zat 😂

Vegan crème brûlée

Omdat er ook een hoop zoete recepten in dit kookboek staan, wilde ik daar ook één van maken. De vegan crème brûlée zag er lekker makkelijk uit, en op de kokosmelk na had ik alles al in huis. (Okee, als je stiekem lichtbruine basterdsuiker gebruikt in plaats van kokosbloesemsuiker.)

Dit is eigenlijk nou net het recept van de 4 die ik gemaakt heb, wat ik wat minder vind. Ik denk dat het door de kurkuma komt. Ik heb al de helft gebruikt van wat er aangegeven stond, maar toch vond ik het een overheersende smaak die niet past bij crème brûlée.

En ja, mijn versie heeft een beetje een gek kleurtje 😉 Dat zit namelijk zo: ik heb een tijdje geleden agar agar gescoord bij de toko onder het mom van “dat wil ik binnenkort uitproberen”, maar ik had niet door dat dat agar agar met groene kleurstof (en extra vanillesmaak) was! Dat merkte ik pas toen ik de boel in mijn pannetje deed…

Anyway, het recept is wél goed gelukt, maar volgende keer laat ik de kurkuma lekker zitten en voeg ik meer vanille toe. En anders staan er genoeg andere zoete recepten in dit kookboek voor onder andere cakes en energy balls.

Mijn oordeel

Every Day Vegan is een prima allround kookboek, waar ik zeker meer recepten uit ga maken. Sommige ingrediënten kun je het makkelijkst bij de toko vinden, maar voor het meeste kun je bij de supermarkt terecht.

Every Day Vegan is te koop bij:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven