Case study: Hoe duurzaam ben ik eigenlijk bezig?

Laatst heb ik “De Verborgen Impact” weer eens uit de boekenkast gepakt. Jeweetwel, dat boek met die grafiek die laat zien hoe belachelijk veel impact spullen kopen en vlees eten op het milieu hebben, in vergelijking met andere aspecten van je leven. En dat zette me aan het denken: hoe duurzaam leef ik tegenwoordig eigenlijk?

Ik eet bijvoorbeeld bijna helemaal vegetarisch, maar ondertussen heb ik wel een vliegreis gemaakt. Ik koop bijna al mijn kleding tweedehands, maar reed een tijd lang wekelijks met de auto naar bandrepetitie. Tijd voor zelfreflectie!

Een fijne tool die je helpt om inzicht te krijgen in hoe duurzaam je wel of niet leeft is de tool van Babette Porcelijn (ja, die van mijn favoriete boek): MijnVerborgenImpact.nl. Daarnaast heeft ze in haar boek ook nog een mooi schema staan om in kaart te brengen wat voor impact je buiten je privéleven om kunt maken, bijvoorbeeld op de werk/op school, in de politiek, of door hoe je je spaargeld wegzet.

Als ik het me goed herinner was mijn impact vorig jaar ongeveer 1,4 aardes. Ik ben heel benieuwd of dat dit jaar verbeterd is! Deze keer ga ik ook alles gedetailleerd opslaan, zodat ik volgend jaar een beter referentiepunt heb.

Mijn werkwijze

  • Als eerste check ik natuurlijk hoe groot mijn footprint is met de tool van Babette Porcelijn.
  • Wat voor invloed heb ik op verschillende vlakken in mijn leven, bijvoorbeeld werk, familie, politiek?
  • Wat doe ik al om mijn negatieve milieu-impact zo klein mogelijk te houden en wat voor positieve invloed oefen ik al uit?
  • Wat kan ik doen om mijn impact als consument binnen de draagkracht van de aarde te houden?
  • Wat kan ik doen om een positieve invloed te hebben op andere vlakken van mijn leven?

Mijn impact top 10

Bron: Think Big Act Now / Babette Porcelijn

Hierboven het resultaat van de test! Groen is de impact van de gemiddelde Nederlander, roze is mijn persoonlijke impact van het afgelopen jaar.

Mijn impact het afgelopen jaar is 1,44 aardes.

Dat betekent dat als iedereen zo zou leven als ik, we jaarlijks ongeveer 1,44 aardes nodig hebben. Dat is ongeveer hetzelfde als mijn meting van vorig jaar.

Gelukkig is dat al een stuk beter dan de gemiddelde Nederlander: als iedereen namelijk als de gemiddelde Nederlander zou leven, zouden we jaarlijks wel 3,6 aardes verbruiken aan grondstoffen, CO2-uitstoot, land- en waterverbruik en overige vervuiling. Niet zo duurzaam dus.

Hoe ziet mijn impact eruit?

Paul en ik wonen natuurlijk samen, doen dingen samen en kopen dingen samen. Maar we doen en kopen natuurlijk ook wel eens in ons eentje iets. In deze schatting heb ik vooral naar mijn eigen impact gekeken en hem buiten beschouwing gelaten. Hij heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijke impact.

Hoe vaak koop je nieuwe kleren? – 9 stuks per jaar
Ik heb afgelopen jaar 2 nieuwe jassen gekocht: een regenjas en een zomerjas. Verder wat ondergoed, dat koop ik liever niet tweedehands. Verder heb ik al mijn kleren tweedehands gekocht (en dat telt niet mee).

Hoe vaak koop je nieuwe spullen? – €40 per maand
Wij zijn niet echt mensen die iedere maand ons salaris uitgeven aan spullen. Wel hebben we een nieuwe kast gekocht, wat dingen voor in de keuken en opbergdozen. Ik heb een rugzak en waterzak aangeschaft voor de Nijmeegse. Mijn grote guilty pleasure is K-Beauty: als ik mijn bestellingen omreken komt dat neer op ongeveer €15 per maand. Het is lastig om hier persoonlijke bedragen uit te rekenen, omdat sommige dingen voor ons samen zijn.

Hoeveel vlees eet je? – 125 g per week
Ik eet helemaal geen vlees meer op brood, en verder eet ik zo vaak vegetarisch dat ik voor mijn gevoel nog ongeveer 1x in de week vlees eet.

Hoeveel eieren eet je? – 4 per week
In het weekend lusten wij wel een lekkere omelet! Verder bak ik graag, maar daar had ik afgelopen jaar niet zoveel tijd voor, omdat ik dagelijks werkte. Dat komt neer op ongeveer 4 eieren per week.

Hoeveel kaas eet je? – 150 g per week
Ik eet ongeveer 1x in de 2 dagen een plakje kaas op brood. Volgens google is een plak kaas ongeveer 25 gram. Daarnaast lusten we soms wel eens een kaasplankje in het weekend.

Hoe vaak drink je melk en overige zuivel – 1 L per week
Ik drink geen melk meer! Ik merkte dat ik grootverbruiker was in de brinta en ijskoffie, dus ben ik geswitcht naar plantaardige melk. Wel gebruik ik af en toe roomboter (op brood en voor taart bakken).

Hoeveel overig eten en drinken consumeer je?
Ik ben geen grote eter, en heb verder geen idee hoeveel ik eet. Hier heb ik het genoemde gemiddelde van 2500 gram per dag (inclusief koffie en thee) aangehouden.

Hoeveel kilometers per jaar rijd je in de auto? – ongeveer 6000 km
Paul bracht mij bijna wekelijks naar bandrepetitie met de auto. Dat is niet het hele jaar gebeurd, maar ik heb wel sinds kort rijles (in een diesel, niet duurzaam). Dus die kilometers tel ik voor het gemak maar even door: 52 x 24 km. Daarnaast woont al onze familie ver weg en gaan we daar ongeveer 1x per maand naartoe: 12 x 400 km. Is samen een dikke 6000 km in het jaar.

Hoeveel vlieg je per jaar?
Afgelopen jaar zijn we met het vliegtuig naar Schotland geweest. Retour is dat een dikke 1400 km.

Hoeveel reis je met het OV? – 27 km per week
Omdat we een auto hebben, reis ik minder met het OV. Ik schat dat ik het afgelopen jaar zo’n 4x met het OV “ver weg” ben geweest, dus dat reken ik even als 4 x 300 km. Daarnaast af en toe eens met de bus of trein tussen Enschede en Hengelo gependeld, laten we zeggen maandelijks, dus 12 x 20 km. Dat is samen een dikke 1400 km per jaar, ofwel ongeveer 27 km per week.

Op hoeveel vierkante meter woon je? – 38 m2
Als ik het goed heb onthouden, is ons appartement zo’n 75 m2 groot en dat delen we met zijn tweeën. Dat is afgerond 38 m2 per persoon.

Hoe lang douche je per dag? – 6 min
Ik douche graag lekker uitgebreid en ben inclusief afdrogen en skincare in ongeveer 20 minuten klaar. Laten we zeggen dat dat pak ‘m beet 12 minuten douchen is. Maar ik douche niet dagelijks: ik douche 1x in de 2-3 dagen. Dat is dan ongeveer 6 minuten per dag.

Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan?

Het achterste deel van het boek De Verborgen Impact kun je een beetje zien als een werkboek. Hoe duurzaam ben jij op verschillende vlakken in je leven? Babette noemt 6 vlakken waar je impact kunt maken:

  • Jijzelf als consument
  • Werk of school
  • Spaargeld en pensioen
  • Politiek
  • Milieu en natuur
  • Vrienden en familie

Eens kijken hoe ik het op die vlakken doe:

1 – Ik als consument

Dat hebben we hierboven gezien. Ik scoor 1,44: best laag, maar nog niet binnen de draagkracht van de aarde! Verder leef ik niet super Spartaans ofzo: we houden van lekker eten, pakken liever de auto dan het OV en kopen echt wel eens iets nieuws.

Goede punten, zo doorgaan

  • Ik eet bijna helemaal vegetarisch
  • Veel van mijn kleding koop ik tweedehands
  • Mijn zuivelimpact is kleiner omdat ik plantaardige melk drink ipv koemelk

Aandachtspunten

  • Geen vliegreis maken, gebruik de trein of Flixbus
  • Minder vaak met de auto ergens heen
  • Ik ben toe aan een nieuwe telefoon – die wil ik refurbished kopen

2 – Werk

Op werk heb ik het wel eens met collega’s over duurzaamheid gehad, maar daar waren de meesten niet echt ontvankelijk voor. Ook had ik in mijn positie niet echt iets te zeggen over duurzaam beleid.

Sinds kort ben ik echter freelancer en richt ik me echt op schrijven over outdoor en duurzaamheid, dus daarmee kan ik nu wel mensen inspireren door mijn werk!

Goede punten, zo doorgaan

  • Mijn nieuwe job is er daadwerkelijk op gericht om mensen te inspireren om duurzamer te leven

Aandachtspunten

  • Eens kijken of ik mijn blog kan verhuizen naar een milieuvriendelijkere host. Dataverkeer kost namelijk een hoop energie = veel verborgen impact!

3 – Spaargeld en pensioen

Mijn betaal- en spaarrekening heb ik vorig jaar beiden bij Triodos ondergebracht, de duurzaamste bank van Nederland. Verder lopen de meeste van onze verzekeringen via ASR. Waar mijn kleine beetje opgebouwde pensioengeld staat en hoe duurzaam dat is: geen idee eigenlijk.

Goede punten, zo doorgaan

  • Mijn bank is Triodos
  • Mijn verzekeraar is ASR

Aandachtspunten

  • Zoek een duurzame zorgverzekeraar
  • Waar staat mijn pensioengeld? Heb ik daar wat over te zeggen?

4 – Politiek

Ik ben lid van GroenLinks, dat zegt denk ik genoeg 😉

5 – Milieu en natuur

Ik zet me graag in tijdens petities en acties van Milieudefensie, Greenpeace, IVN, Natuurmonumenten en De Goede Zaak.

Goede punten, zo doorgaan

  • Ik teken en deel veel petities
  • Ik geef aan collectes

Aandachtspunten

  • Tijd om een keer donateur te worden?
  • Misschien een keer fysiek meedoen met een actie?

6 – Vrienden en familie

Ik probeer heel erg om niet iemand te zijn die duurzaam leven opdringt, maar als het ter sprake komt kan ik er wel fel in zijn. Als je teveel pusht kun je mensen juist afschrikken (net als van die opdringerige veganisten), maar ik wil ze wel bewust maken van het effect wat een gemiddelde Westerse levensstijl heeft op de planeet. Gelukkig lezen een hoop familieleden mijn blog 😉

Goede punten, zo doorgaan

  • WNF donatie voor verjaardag gevraagd
  • Voor verjaardag alleen cadeaus gevraagd die ik écht nodig had of al heel lang wilde hebben
  • Geen Sinterklaas gevierd (we hebben in principe alles wat ons hartje begeert)
  • Door mij eet Paul ook veel minder vlees

Aandachtspunten

  • Actief aangeven dat ik graag vegetarisch eet wanneer ik langskom
  • Zelf duurzame cadeaus geven

Conclusie

Ik leef nog niet binnen de draagkracht van de aarde, maar met wat kleine aanpassingen is dat wel heel goed mogelijk! Volgend jaar doen we gewoon een nieuwe poging. Je hoeft ook niet in 1x alles goed te doen.

Verder heb ik op sommige gebieden in mijn leven al een positieve impact: met mijn nieuwe werk (en mijn blog) wil ik mensen inspireren om duurzamer te leven. Ik zet me op kleine schaal al in voor enkele milieubewegingen, financieel probeer ik mijn geld zo duurzaam mogelijk weg te zetten en ook politiek kies ik voor een groene partij.

Het is natuurlijk moeilijk inschatten of mijn positieve impact 100% compenseert voor mijn klimaatvoetafdruk, maar gevoelsmatig denk ik dat dat nog niet zo is. Hier kan dus nog wel een schepje bovenop!

Beoordeel je eigen impact

Zoals je ziet kan een duurzamere lifestyle ook zeker zonder dat je inlevert op comfort. Ben je benieuwd naar je eigen impact, volg dan de volgende stappen:

  • Check hoe groot jouw footprint is met de tool van Babette Porcelijn.
  • Kijk wat je doet op de zes verschillende vlakken in je leven.
  • Evalueer afgelopen jaar: Wat doe je al om je negatieve milieu-impact zo klein mogelijk te houden en wat voor positieve invloed oefen je al uit?
  • Kijk vooruit naar komend jaar: Wat kan je doen om je impact als consument verder binnen de draagkracht van de aarde te brengen? Check voor inspiratie de website van Babette nog een keer: onder de link naar de impacttest staat namelijk de Beter-Anders-Minder-grafiek die je op weg kan helpen.
  • Wat kan je doen om een positieve invloed te hebben op andere vlakken van je leven?
  • Je hoeft echt niet alles tegelijk te doen. Kijk waar je komend jaar aan wilt werken!

Ik ben heel benieuwd naar jouw impact! Vertel me in de comments wat er bij jou al goed gaat en waar je volgend jaar aan gaat werken 🙂

6 reacties
  • Romee Hoeksma schreef:

    Goed bezig al joh, op naar die 1! Ik gebruik zelf een andere tool maar zit zeker nog boven jou, rond de 1.5 aarde 🙁 Ik vlieg niet, koop nagenoeg niets nieuws en eet geen vlees dus ik had gehoopt dat ik het daarmee al zou halen. Bij mij zit de grootste impact in het OV, ik reis ontzettend veel met de trein.

  • Ximaar schreef:

    Bij deze kwam ik op 1,21 uit. Zal wel kloppen. Ooit heb ik een completere gemaakt waar je aantal kWh’s elektra, m3 gas en water en bijvoorbeeld liters benzine voor de auto en kg’s grijs afval in moest vullen. Op dat ding scoorde ik rond 2008 1,0 aarde. Punt is echter dat de bevolking op de aarde is toegenoemen en er dus per persoon nu minder aarde is dan toen.

    Punt is ook dat ik weinig varkens/rundvlees eet, maar dat compenseer met kip-afval. Valt eigenlijk onder gevogelte en is per kg veel minder belastend. Maar dat kon ik niet invullen. Dus heb ik maar gedaan alsof het vlees is. Maar ik eet ook regelmatig vis en ook dat is belastend voor het milieu en stond er niet tussen. Voor douchen en haarwassen gebruik ik 16 liter water per dag. Waar ik niet goed op scoor is m’n benedenwoning van 60m2 all-in. Woon er alleen. Verder rij ik geen auto en vlieg niet.

    • Ximaar schreef:

      Iets anders is werk. Daar had ik destijds ook wat over opgenomen in m’n footprint-berekening. Komt omdat ik geen werkplek heb en dus eigenlijk alles in 1 woonhuis doe. Ik ga dus niet op het werk naar de WC. Op het werk brandt geen licht voor me en er is geen verwarmde werkruimte voor me. Mensen die 40 uur per week op een werkplek zitten zouden 30% bij hun footprint voor elektra, gas, water, leefoppervlak moeten bijtellen.

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven