Buitenboek: Wild – Cheryl Strayed

Ik had de film Wild met Reese Witherspoon een paar jaar geleden als eens gekeken, maar in hoeverre sluit dat aan bij het originele boek van Cheryl Strayed? Het eerste boek wat ik leende met mijn spiksplinternieuwe bibliotheekabonnement!

Wild begint precies op dezelfde manier als de film: Cheryls voeten zijn helemaal kapot, ze heeft haar schoenen uitgedaan en eentje valt van de klif naar beneden. Shit. Gefrustreerd gooit ze de andere er achteraan.

En zo begint mijn reis met Cheryl langs de Pacific Crest Trail. Niet de complete trail, maar wel 1700 kilometer ervan, en dat is ook niet niks.

Cheryl groeit arm maar heel liefdevol op. Haar moeder betekent alles voor haar. Totdat ze kanker krijgt. Cheryl ziet haar moeder in korte tijd aftakelen en sterven. Ze heeft moeite om met het rouwproces om te gaan en gaat allerlei destructieve gewoontes aan om het verdriet maar niet te voelen: random seks, wiet, heroïne – ze maakt haar huwelijk kapot. Ook al houden zij en haar man ontzettend veel van elkaar, toch scheiden ze. Vriendschappelijk.

Tijd voor een schone lei. Om alles op een rijtje te zetten, wil ze een deel van de Pacific Crest Trail lopen. Een impulsieve beslissing. Totaal onervaren, en ondanks het goede inlezen slecht voorbereid: veel te veel spullen, ongelofelijk weinig geld.

In Wild lees je niet alleen over wat Cheryl op de trail beleeft, maar ook flashbacks naar haar oude leven: hoe is het zo gekomen? Wat heeft ertoe geleid dat ze deze tocht nodig had? Wat gaat er in haar hoofd om?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen idee heb waar ik moet beginnen met omschrijven wat ik voelde toen ik het boek uit had. Respect voor hoe dapper Cheryl is. Voor haar enorme doorzettingsvermogen. Verlangen om zelf de PCT te lopen. Blij omdat ze op haar pootjes terecht gekomen is en een nieuw leven heeft opgebouwd. Verdriet toen ik op de laatste bladzijde las dat een van haar PCT-maatjes later was omgekomen bij een sportongeluk (een van de meest vrolijke personages in het boek ook nog!).

En ook bewondering voor de filmmakers. Ze zijn in mijn ogen dicht bij het boek gebleven, dat vind ik zo gaaf! Sommige gebeurtenissen zijn volgens mij wel een beetje door elkaar gehusseld – in mijn herinnering kwamen de creepy jagers ergens in het begin van de film voor, maar pas redelijk tegen het eind van het boek.

Wat wel een klein irritatiepuntje was, was de vertaling. Het is nota bene een boek uit 2012, maar het komt over alsof het decennia eerder vertaald is, met ontzettend ouderwetse woorden op sommige plekken. Meerdere keren kwam ik woorden tegen waarvan ik (als toch wel behoorlijk belezen persoon) dacht: “Bestaat dit woord? What the hell betekent het?” Sommige dingen zijn ook heel krampachtig wél vertaald, terwijl die beter onvertaald hadden kunnen blijven, omdat ze zo typisch zijn voor die subcultuur rond de PCT en dergelijke trails, zoals trail angels.

Ik kreeg er echt het gevoel van dat dit boek vertaald is door iemand die totaal geen affiniteit heeft met trektochten en niet eens de moeite heeft genomen om zich een beetje te verdiepen in de PCT en thru-hikers (hallo PCT Youtubers die ook in 2012 al bestonden), waardoor ze de plank op sommige momenten redelijk mis sloeg wat betreft jargon.

Neemt niet weg dat het verhaal an sich gewoon ontzettend goed is, en nog fantastischer als je bedenkt dat Cheryl Strayed daadwerkelijk een echt persoon is die dit heeft meegemaakt, en er superveerkrachtig uit gekomen is.

Fact file

Titel: Wild

Auteur: Cheryl Strayed

Uitgever: L.S

Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)

Eerste druk: 2012

Genre / keywords: memoir, waargebeurd, hiking, amerika, psychologisch

Aantal pagina’s: 379

ISBN: 978-90-218-0354-8

Wild van Cheryl Strayed is hier te koop:

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven