Buitenboek: De smaak van wildplukken

Sinds een tijdje heb ik het wildplukvirus helemaal te pakken. Waar ik vorig jaar vlierbloesemsiroop maakte als eerste probeersel, heb ik dit jaar al een hoop lekkers geplukt en verwerkt. Maar er zijn zoveel planten die je kunt eten, waarvan je niet eens weet dat het kan! Een tijdje geleden heb ik om deze reden het boek “De smaak van wildplukken” aangeschaft, om mijn kennis wat bij te spijkeren op dat gebied.

Fact file

Titel: De smaak van wildplukken

Auteur: David Hamilton

Uitgever: KNNV Uitgeverij

Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)

Eerste druk: origineel 2019, vertaling 2019

Genre / keywords: wildplukken, recepten, natuur, planten, kookboek

Aantal pagina’s: 143

ISBN: 978-90-5011-690-9

Mijn leeservaring

De smaak van wildplukken is een heel fijn, duidelijk en gestructureerd boek. Per seizoen worden een stuk of 10 planten besproken die je kunt wildplukken. Zo’n hoofdstuk bestaat uit een duidelijke beschrijving om de plant correct te determineren, eventuele planten waarmee je hem niet moet verwarren, plekken waar je de betreffende plant kunt vinden, hoe de plant gegeten kan worden en natuurlijk een lekker recept. Ieder hoofdstuk is aangevuld met foto’s en illustraties zodat het wildplukken eigenlijk niet mis kan gaan.

Sommige planten kende ik natuurlijk al: brandnetel, bramen, aardbeien, vlier… Maar er staat ook een hoop in wat ik nog niet kende, wat ik wel kende maar waarvan ik niet wist hoe ik het moest bereiden, of waarvan ik als kind had geleerd dat het niet eetbaar zou zijn. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van look-zonder-look, knopherik of strandbiet? Ik niet in ieder geval!

Leuk om te noemen is dat er in het lente-gedeelte ook een hoofdstuk staat over daslook. In Nederland zie ik dat wat minder, maar in april in Schotland zagen we het o-ver-al, en schijnt echt te woekeren als een malle. Het heet daar trouwens “wild garlic”. Mijn favo fashionblogger Rebecca (A Clothes Horse) maakt in de lente vaak foto’s met bloeiende daslook, daarom kende ik het, en tijdens het lopen van de West Highland Way kwamen we ook in gesprek met iemand die het plukte voor zijn avondeten.

Aan sommige planten (zoals bovengenoemde daslook) kun je wel merken dat dit boek gericht is op wat er in de UK te vinden is, maar het stoort niet. In principe kun je namelijk alle planten ook in Nederland en Belgiƫ vinden.

In mijn ogen een prima gids voor beginnende wildplukkers, en ook zeer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10-11.

De Smaak Van Wildplukken kun je hier kopen:

1 reacties
  • Kweetal schreef:

    Daslook komt ook in NL best veel voor. In elk geval langs de route die ik dagelijks van en naar mijn werk afleg.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven