Mooi boek: Buiten gebeurt het – Arjan Postma

Wij moderne mensen zitten steeds meer binnen. Thuis. Op kantoor. In een auto. (Vind ik ook als “binnen” tellen.) Best jammer eigenlijk, want buiten zijn doet zoveel goeds voor je! Even naar buiten, ook al is het koud of zelfs wat nattig weer, zorgt ervoor dat ik me weer alert en wakker voel. Ik krijg er energie van. Ik word er blij van. Boswachter Arjan wil ook dat jij blij wordt van naar buiten gaan, en inspireert je met het boek “Buiten gebeurt het”.

“Naar buiten” hoeft echt geen diehard ultralight kampeertrip te zijn. Je hoeft echt niet naar het mooiste natuurpark van Amerika om iets moois te zien. Je achtertuin is voldoende. Of het stadspark. Of dat kleine natuurgebiedje op een paar kilometer fietsen.

Bever heeft sinds kort een mooi boek in het assortiment: Buiten Gebeurt Het, van boswachter Arjan Postma. Een ontzettend mooi boek wat je laat zien wat er in de Nederlandse natuur allemaal gebeurt door het jaar heen. Gewoon in jouw achtertuin. Of in dat weiland net buiten de stad.

Het boek is heel erg gericht op mensen die eigenlijk wel wat meer van de natuur willen genieten, maar nog niet goed weten hoe ze dat moeten doen, of wat er allemaal te beleven is. Arjan Postma vertelt per seizoen wat er allemaal gebeurt hier in Nederland, in ongelofelijk enthousiaste bewoording waardoor je echt zin krijgt om zelf een wandeling te maken of even op de fiets te stappen!

Dit zijn een aantal van de categorieƫn in het boek:

Buiten gebeurt het!

Een beschrijving van een mooi natuurfenomeen, bijvoorbeeld bijzonder paargedrag van een bepaald dier, en in welke maand j de grootste kans hebt om het een keer met eigen ogen te zien.

Succesverhalen

De geschiedenis van een bepaald dier in Nederland. Sommige dieren warn een tijdje uitgestorven, of bijna uitgestorven in ons land door menselijk toedoen, terwijl ze juist heel goed waren voor het natuurlijke evenwicht in verschillende ecosystemen. Wat hebben de mensen gedaan waardoor het zo slecht ging met dit dier? Hoe hebben we dat opgelost, en hoe gaat het nu met de populatie? Dieren die in deze categorie worden behandeld zijn onder andere de bever en otter.

Nieuwkomer

De natuur is niet iets statisch die we constant exact zo moeten bewaren zoals hij is. Soorten komen en gaan. Soms verstoort de mens het evenwicht door teveel jacht, vervuiling en dat soort dingen, wat ons verplicht om het weer te herstellen, zoals bovengenoemd. Soms importeren we exotische dieren – expres of per ongeluk. Die nieuwe soorten kunnen de huidig soorten verdringen. Arjan neemt een aantal van deze dieren onder de loep en vraagt zich af of hun komst kwalijk is, of niet.

Het nut van

Van sommige planten of dieren vraag je je vast wel eens af wat voor nut ze in vredesnaam hebben: brandnetels bijvoorbeeld, of muggen. Arjan vertelt je precies hoe het zit!

Zelf doen

Wat is een outdoor boek als je alleen maar binnen op de bank zit te lezen? Probeer het zelf uit! Bijvoorbeeld touw maken van brandnetelvezels, berkenteer stoken, fruitgum maken of fossielen zoeken.

En zo zijn er nog veel meer prachtige hoofdstukjes in dit boek: “modern spoorzoeken”, “tips van Arjan”, “leuke dieren”, “het zijn net mensen”, “belangrijke bomen”, “altijd handig”, en volgens mij ben ik vast nog wel dingen vergeten! Dit boek staat zo bom- en bomvol wetenswaardigheden over de Nederlandse natuur!

Sommige dingen wist ik al, en die liggen ook redelijk voor de hand. Voor mij dan – misschien voor iemand die nauwelijks buiten komt wel helemaal niet!

Wat ik ook mooi vind is dat Arjan af en toe best controversiƫle standpunten erop na houdt. Dingen waar je eigenlijk nooit bij nadenkt, of waarvan je altijd hoort dat het slecht is. Zo vertelt hij bijvoorbeeld waarom zeehondenopvangcentra tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig zijn, of waarom de komst van een nieuwe soort die een oude soort verdringt niet per se slecht voor het ecosysteem is.

Al met al is Buiten Gebeurt Het een heel mooi boek. Een aanrader voor iedereen die meer naar buiten wil, of denkt dat de Nederlandse natuur saai is!

Buiten Gebeurt Het is hier te koop

1 reacties

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven