“Shinrin-Yoku: De kunst en wetenschap van het bosbaden” is een boek wat al ontzettend lang op mijn leeslijst staat. En om eerlijk te zijn: nu ik lid ben van de bieb ga ik daar supersnel doorheen! Dr Qing Li is een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van de invloed van de natuur op je gezondheid. In dit boek legt hij uit wat bosbaden is, wat de voordelen en zijn hoe je het doet.
Bosbaden in het kort
Bosbaden is je helemaal onderdompelen in het bos. Een langzame wandeling, yoga, mediteren in de natuur. Zonder fototoestel, zonder telefoon. Het doel is om helemaal te ontspannen en te genieten van de helende kracht van de natuur.
Mijn leeservaring
Het eerste wat opvalt is dat dit een mooi vormgegeven boek is. Er staat niet teveel tekst op een pagina, en het wemelt van de prachtige bosfoto’s. Het lezen van dit boek is al bijna net zo ontspannen als de materie van bosbaden zelf!
Bosbaden klinkt heel zweverig, maar dat is het niet. Er wordt duidelijk uitgelegd wat de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen zijn van wandelen, of überhaupt tijd spenderen, in het bos. Je leest over het wetenschappelijk onderzoek wat er naar bosbaden is gedaan, en wát er nou precies in de lucht zweeft waardoor het zo goed voor je is.
In het kort: dit zijn vooral fytonciden en een grondbacterie. Fytonciden zijn stofjes die planten afscheiden, een deel van hun natuurlijke afweersysteem en hoe ze met elkaar communiceren. Kort door de bocht een beetje de plantenvariant van feromonen. Deze fytonciden zijn ook de werkzame delen in essentiële olie.
Het grappige is dat ik aromatherapie eerst maar zweverig vond, maar nu dus heb geleerd dat het hier niet alleen om de geur draait, maar júÃst om het inademen van de werkzame stoffen die ik voor homemade skincare zo fijn vind!
De voordelen van bosbaden
Er zijn uitgebreide bosbad-onderzoeksgroepen aan diverse universiteiten die dus meten wat voor effecten de natuurlijke aromatherapie van een boswandeling heeft op je lichaam en je geest:
Fysiek
Mentaal
Anyway, er staat zoveel interessants in dit boek dat ik het niet allemaal in één blogpost kwijt kan. Bijvoorbeeld elke soorten bossen de hoogste concentratie fytonciden in de lucht hebben, waar de grondgeuren geosmine en petrichor vandaan komt en waarom die zo goed voor je zijn, hoe je optimaal aan shinrin-yoku doet, en hoe je het bos in huis haalt. Je moet het gewoon zelf lezen!
Fact file
Titel: Shinrin-Yoku: De kunst en wetenschap van het bosbaden. Hoe bomen je kunnen helpen gezond en gelukkig te worden
Auteur: Dr. Qing Li
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Taal: Nederlands, vertaald
Eerste druk: 2018
Genre / keywords: populair-wetenschappelijk, natuur, gezondheid, bosbaden, gids
Aantal pagina’s: 310
ISBN: 978-94-005-0984-9
Het is me niet helemaal duidelijk wat bosbaden nu eigenlijk is. Is het letterlijk een bad nemen in een bosmeertje? Of is het meer overdrachtelijk bedoeld, je “onderdompelen” in een bosachtige omgeving?
Dat laatste! Ik zal even een verduidelijking toevoegen, en sowieso komt er binnenkort meer online over bosbaden.