Bloemenrijke lentewandeling tussen Zenderen en Azelo

Afgelopen week kregen we het bericht dat de Nijmeegse niet doorgaat dit jaar. Jammer, maar begrijpelijk. Maar dat betekent niet dat we stoppen met wandelen! We hebben besloten om even geen leipe afstanden meer te lopen, maar het is belangrijk om wel onze conditie vast te houden. We hebben met Koningsdag (Woningsdag) dus gewoon weer een wandeling gemaakt, deze keer bij Zenderen.

Voor de verandering hebben we de wandelkaart er weer eens bij gepakt, dat is leuker voor korte wandelingen. Tussen Zenderen en Azelo ligt een mooi rondje van dik 10 kilometer met 3 mogelijke opstappunten: Zenderen, Zwanenhof en Azelo. We besluiten om naar Zenderen te fietsen, dat is het makkelijkst navigeren. Je hebt daar naast de kerk een toeristisch overstappunt (TOP) met fietsenrekken, parkeerplaats en informatieborden, ideaal.

De route voert ons direct tussen de weilanden door. Na een kilometer komen we bij ons eerste obstakel: we moeten de weg over, maar de markeringen zijn opeens verdwenen! Gelukkig hebben we de kaart bij ons, zodat we kunnen reconstrueren hoe we moeten lopen. Dit is dus waarom je altijd een kaart bij je moet hebben!

Zoals verwacht komen we bij de zijstraat die we even later moeten nemen weer bordjes tegen. Gelukkig! Ook dit zijn weer lekker stoffige zandpaden door het typische Twentse coulissenlandschap. Natuurlijk passeren we ook een Mariakapelletje, het stikt er hier van.

Onderweg valt er genoeg te fotograferen: schermbloemen in de berm en hele weilanden vol koolzaadbloemen. Love it!

Wanneer we op een gegeven moment de Bornerbroeksestraat zijn overgestoken, stappen we sinds lange tijd weer eens door een hek een “avonturenpaadje” op, zoals wij dat noemen. Smal, groen en kronkelend.

Uiteindelijk komen we uit bij een tunneltje met sterke Hobbit-vibes en daar raken we de weg kwijt. Het gele pijltje wijst naar rechts, maar het pad wordt steeds moeilijker begaanbaar en loopt uiteindelijk dood. Wel hebben we een toffe kikkerpoel gespot. (Helaas geen foto’s, die waren allemaal onscherp 🙁 )

Uiteindelijk lopen we terug naar het wandelknooppunt bij het tunneltje en kijken we goed op de kaart. Ja, we moeten écht rechtsaf. We zouden ergens de snelweg over moeten kunnen. Maar waar? Kunnen we op de weg komen waar het tunneltje onderdoor loopt?

Dat is het moment dat ik het tweede gele pijltje spot: áchter ons, compleet buiten beeld wanneer je het tunneltje uit komt, een eind boven ooghoogte en achter een hekje waar je compleet aan voorbij loopt als je het eerste pijltje volgt. Navigeren op fietsknooppunten is toch makkelijker, die geven tenminste aan wanneer je een U-turn moet maken 😉 Maar gelukkig zitten we weer op de juiste weg.

Vanaf dat moment verloopt de wandeling lekker soepel. We komen een groepje kinderen tegen die langs de weg het Wilhelmus staan te spelen, er rijden twee supersnoezige kampeerbusjes langs (goals!) en op een gegeven moment spot ik een lekker zanderige berm om mijn Pollinator-zaadjes uit te strooien. Guerilla gardening!

Verderop staat een landhuis: De Zwanenhof. We hebben hem al een aantal keer van een afstandje gezien toen we het rondje Borne liepen, maar ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat we er nu vlak langs zouden komen. Dit is dus ook één van de opstappunten van dit rondje, en naast het informatiebord heb je een prachtig beschutte picknicktafel tussen de rododendrons.

Tegen de tijd dat we weer in Zenderen zijn is ons water op. We eten bij de fiets nog even een koekje en trappen dan de 8 kilometer terug naar huis. Dat was weer een goed avontuur!

Trip data

Wandeling: Wandelnetwerk Twente, Zenderen gele route

Startpunt: Zenderen, Azelo of Zwanenhof. Fietsenrekken en parkeerplaats aanwezig, bushalte Old Coopers Hall in de buurt. Dichtstbijzijnde treinstation is Borne.

Moeilijkheidsgraad: Duidelijke paden, licht glooiend terrein, op sommige punten slechte markering. Kaart nodig!

Lengte: 10,3 km

Tijd van het jaar: April

Weer: Zonnig en warm

Kleding: T-shirt, korte broek, wandelschoenen. Vergeet je zonnebril en pet niet!

In de rugzak: Water, chocosnack, pakje sultana, fototoestel, Pollinator biologische zadenmix.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven