Red de wereld – zorg voor blije bijen met deze 10 tips

Genieten jullie ook elk jaar weer van de tuin (of het balkon) met zijn mooie bloemen en zoemende insecten? Lusten jullie ook wel een flinke laag honing op je toast of in de thee? Is Samwise Gamgee stiekem (of niet zo stiekem) jouw spirit animal? Ik ook – check check dubbel check! Maar het gaat niet zo goed met de bijen. Daarom geef ik je een aantal tips om daar wat aan te doen.

Maar stel je nou eens voor dat al die bezige bijen er niet waren. Dan heb je niet alleen geen honing meer voor in je thee, maar dan worden ook al je plantjes niet meer bestoven. Nouja, er zouden opeens significant minder insecten zijn om dat te doen. En voor veel planten is dat essentieel voor de voortplanting! (No pun intended.) Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor 80% van alle bestuiving. Als de bijen er niet waren, zou die hele 80% dus geen vrucht dragen, en zouden we dus opeens veel minder voedsel verbouwen.

Extreme bijensterfte

Helaas is dit wel waar we op afstevenen: sinds 2000 is er opvallend hoge bijensterfte. Niet een paar bijtjes, maar hele bijenvolken sterven. Dat is niet normaal! Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor: voornamelijk ziektes en menselijke factoren. Dit zijn er een paar:

 • Varroamijt: de grootste veroorzaker van bijensterfte wereldwijd.
 • Amerikaanse vuilbroed: bacterie die het jongste broed treft.
 • Kalkbroed: het verstenen van de pop door nat en guur weer.
 • Verdwijnziekte: het opeens spoorloos verdwijnen van een bijenvolk, mogelijk door zwakte veroorzaakt door o.a. de varroamijt.
 • Kleine bijenkastkever: komt oorspronkelijk uit Afrika, maar is recentelijk ook al in Italië gesignaleerd: voedt zich met honing, stuifmeel en broed en infecteert de honing, waardoor die niet meer eetbaar is.
 • Bestrijdingsmiddelen: zorgen voor vergiftiging.
 • Monocultuur: waar het ene jaar een heel veld vol bijvriendelijke planten staat, wordt daar het volgende jaar niks gezaaid en treft het bijenvolk een woestijn aan.
 • Klimaatverandering: Door de stijgende temperatuur komen bijen vroeger uit de kast, wanneer er nog nauwelijks planten bloeien. Ook wordt de bloei beïnvloed door de steeds extremere extremen in natte en droge periodes.

Hoe kun jij de bijen helpen?

Dit zijn een hoop nare dingen, en als mens hebben we op sommige dingen meer invloed dan andere. Maar natuurlijk zijn er manieren waarop jij als eenvoudige burger (of student) de bijen kunt helpen overleven!

1 – Zaai bloemen!

De makkelijkste manier is natuurlijk om zoveel mogelijk bloemen te zaaien. Hier hoef je echt geen grote tuin voor te hebben, een balkon of een paar bloembakken aan de vensterbank zijn ook al goed! Dille en Kamille heeft van die fijne zakjes “bijen- en vlindermengsel”, waarmee je een compleet paradijs voor bijen in je tuin kan toveren. Of in je bloembak.

Extra tip: Zaai bij voorkeur enkelbloemige bloemen, zo kunnen de bijen makkelijker bij de nectar komen.

Mocht je niet weten hoe je moet starten, het is echt heel makkelijk! Ik geef je hier een paar essentiële tips.

2 – Zaai vroeg- en laatbloeiers

In de lente en de zomer zijn er zat bloemen waar de bijen lekker stuifmeel en nectar kunnen verzamelen. Waar je ze echter heel goed mee kunt helpen, is om bewust bloemen te zaaien die eind winter / begin lente bloeien, of pas in de herfst. Dit zijn een hoop bloemen waar bijen blij van worden:

Voorjaar (feb-apr)

Blauw druifje
Koolzaad
Krokus
Longkruid
Paardenbloem
Rozemarijn
Sneeuwklokje
Voorjaarsheide
Winterkamperfolie

Zomer (mei-aug)

Bijenvoer
Bosaardbei
Dille
Goudsbloem
Grote klaproos
Grove bieslook
Karpatenklokje
Komkommerkruid
Korenbloem
Lavendel
Marjolein
Oost-Indische kers
Phacelia
Ridderspoor
Slangenkruid
Stokroos
Tijm
Vlas
Vlijtig liesje
Zeepkruid
Zomeraster

Najaar (sep-nov)

Afrikaantje
Aster
Basilicum
Braam
Cosmea
Dopheide
Duizenschoon
Enkelbloemige dahlia
Herfstaster
Honingboom
Klimop
Sedum
IJzerhard
Zonnebloem

3 – Gebruik geen vergif

Een no-brainer. Probeer plagen in je tuin op te lossen met natuurlijke middelen, door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes of sluipwespen aan te trekken, of maak een spray met koffie of knoflook.

4 – Zorg voor water

Bijen hebben ook water nodig. Als je ergens in je tuin of op je balkon een bakje met wat stro en water zet, dan maak je de bijen daar heel blij mee!

5 – Snoei een bloem pas wanneer hij is uitgebloeid

Natuurlijk staan ze leuk op je keukentafel, maar wist je dat ze veel leuker staan in je tuin? En de bijen worden en 10x zo blij van!

6 – Insectenhotel

Niet alle bijen leven in een volk. Er zijn ook solitaire bijenrassen. Deze kun je helpen door een insectenhotel in je tuin te plaatsen, of door rommelige hoekjes in je tuin te laten. Rommelhoekjes zijn trouwens ook fijn voor egels (die vreten naaktslakken).

7 – Laat planten doorschieten in je moestuin

Eet niet alles op, maar laat een paar planten doorschieten. Zo hebben de bijen lekkere nectar, ze bestuiven tegelijkertijd de bloemen, en dan kun jij je eigen zaad oogsten voor volgend jaar.

8 – Kruidentuin

Supermakkelijk en ook nog eens lekker voor bijen én mensen: een kruidentuin! Lavendel, tijm, rozemarijn en marjolein zijn heel goed om te planten.

9 – Eet biologisch

Hoe meer mensen er biologisch eten, hoe meer de boeren worden gestimuleerd om zonder vergif te werken. Als dit uiteindelijk de norm wordt in plaats van de dure hippie-optie, dan zijn we zo’n grote stap vooruit!

10 – Urban beekeeping

Wist je dat er genoeg imkerverenigingen en cursussen zijn om zelf aan de slag te gaan? Zo kun je zelf een veilig onderkomen creëren voor één of meerder bijenvolken. Er zijn zelfs mensen in stedelijke gebieden die op het dak van hun flat bijen houden!

Bron: https://www.tuindreef.nl/een-tuin-met-blije-bijen
Met dank aan Bijenteeltvereniging Zwolle.

2 reacties
 • Jessica schreef:

  Ik heb je blog met veel plezier gelezen, Charlotte! Fijn dat je dit onderwerp op de kaart zet, en dat je met zoveel concrete tips komt waarop we thuis kunnen helpen. Ik heb op mijn blog een stuk geschreven over de initiatieven in Rotterdam, waar ik ook wat tips heb waarop je zelf thuis kunt bijdragen aan blije bijen! Je kunt het hier nalezen: http://artyfartylife.com/lovestory—de-bij-en-de-stadsimker

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven