Wat zit er in mijn blarenkit?

Als je veel gaat wandelen, krijg je ongetwijfeld met blaren te maken. Hoe stel je de perfecte blarenkit samen om mee te nemen tijdens een lange tocht?

Ook zelf ben ik niet onbekend met blarenleed. Ik heb nogal last van zweetvoeten, een risicofactor voor blaren. Ook staat mijn rechter kleine teen door een breuk een heel klein beetje vreemd, waardoor ik daar ook sneller blaren op krijg.

Het begint met een beetje moeite doen om blaren te voorkomen: zorg voor goed ingelopen schoenen, sokken die niet schuren, en droge voeten (bijvoorbeeld met talkpoeder of zinkoxidezalf).

Toch kan het voorkomen dat je onderweg een blaar oploopt. het is dan fijn om een blarenspecifieke EHBO-kit mee te nemen, zodat je er effectief mee kunt dealen en (bijna) net zo lekker verder kunt lopen.

Dit zit er in mijn blarenkit:

Blarenpleisters

Ten eerste heb ik een pakje gel-blarenpleisters bij me met pleisters in verschillende maten. Dit is de eerste stap. Dit is de fijnste manier om beginnende schuurplekken af te plakken voor ze daadwerkelijk in blaren veranderen.

Let op: Compeed en dergelijke blarenpleisters kun je beter niet op daadwerkelijke blaren plakken, of ze nou vol of doorgeprikt zijn.

Sporttape

Sporttape heeft voor mij twee functies: Preventief tapen en doorgeprikte blaren afplakken.

Ik weet dat ik op sommige plekken snel blaren krijg, dus die kan ik voor de wandeling al aftapen. Daarnaast is het soms fijn als extra laagje wanneer je blarenpleister begint los te laten. Je zou ze zelfs achterwege kunnen laten als je sporttape fijner vindt om schuurplekken af te plakken.

Daarnaast is het een goed plakkende en ademende tape om je doorgeprikte blaren strak af te plakken.

Leukopor

Sommige plekken zijn gewoon lastig om netjes af te plakken met sporttape, bijvoorbeeld rondom en tussen je tenen. Hiervoor gebruik ik Leukopor, een soort papier-achtige pleistertape.

Alcohol

Alcohol is een belangrijk ontsmettingsmiddel. Ik gebruik het om mijn huid schoon te maken voor ik tape/blarenpleisters plak en natuurlijk ook om mijn naald te ontsmetten voor het eventuele doorprikken.

Gaasjes

Ik heb een bulkverpakking 5×5 cm gaasjes in mijn blarenkit, want die zijn geweldig multifuctioneel. Nee, het zijn geen steriele gaasjes: dat is ten eerste onpraktisch en ten tweede dubbelop als je toch alcohol in je kit hebt zitten.

Je kunt ze met de alcohol gebruiken om je naald te ontsmetten, je huid schoon te vegen, een blaar te ontsmetten of een blaar leeg te drukken.

Daarnaast kunnen ze (droog) als drukverminderend redmiddel dienen als je bijvoorbeeld blaren hebt op de voorkant van je tenen.

Zo’n pakje met 100 gaasjes is moeilijk in een reguliere drogisterij te vinden, maar op internet zijn genoeg EHBO webshops. Google op bulk gaasjes en je vindt genoeg.

Naalden

Als laatste natuurlijk naalden: zonder kun je je blaren natuurlijk niet doorprikken! Ik bewaar ze in het plastic doosje van mijn blarenpleisters, zodat ze niet rondzwerven en kwijt raken.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven