Dit zijn de beste plantjes om in huis te halen volgens NASA

Pfoei, we zitten nu al bijna een jaar met corona opgescheept, en waarschijnlijk zitten jullie net als ik veel meer binnen dan voorheen. Geen wonder dat iedereen als een gek zijn huis vol zet met plantjes. NASA heeft in 1989 (damn, toen bestond ik nog niet eens) een studie gedaan naar planten om de lucht in ruimtestations te zuiveren. En die resultaten kun je natuurlijk ook in je eigen huis toepassen!

Als mens zetten wij zuurstof om in CO2, puur omdat we bestaan en ademen enzo. Als je heel lang binnen zit, vooral in een wat slechter geventileerde ruimte, wordt de zuurstofconcentratie in de lucht een langzaamaan een beetje lager, en de CO2-concentratie een klein beetje hoger. Hierdoor kun je je wat moe of suffig voelen. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan andere.

De oplossing is simpel: je kunt een raam open doen, je kunt even een wandelingetje maken, en je kunt ook je huis vol plantjes zetten.

Het metabolisme van planten is namelijk precies andersom: zij zetten CO2 om in zuurstof. Dit heet fotosynthese. Met plantjes in huis herstel je dus die balans tussen CO2 en zuurstof een beetje (maar een raam open of een wandeling is nog steeds een goed idee).

Maar naast dit belangrijke systeem van fotosynthese kunnen planten nog meer bijzondere dingen: sommige plantjes kunnen namelijk ook schadelijke stoffen uit de lucht halen, zoals kleine concentraties van benzeen of formaldehyde. Dit zijn stoffen die niet zo goed zijn voor je luchtwegen.

NASA heeft hier tijdens hun clean air study van 1989 onderzoek naar gedaan. Welke plantjes doen dat het beste? Zo hebben ze enkele tientallen plantjes gerangschikt op hun vermogen om dat te doen.

Urban jungle van je woonkamer maken? Maak deze plantenladder van een oude trap!

De beste plantjes om in huis te hebben

Deze plantjes scoren op alle onderzochte stoffen goed: zij filteren benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia uit de lucht.

Dit zijn stoffen die soms in verf, kunststof of schoonmaakmiddelen zitten, en die dus in de lucht in je huis terecht kunnen komen.

  • Chrysant (Chrysanthemum morifolium)
  • Stokpalm (Rhapis excelsa)
  • Lepelplant (spathiphyllum “Mauna Loa”)
  • Mexicaanse Bergpalm (Chamaedorea elegans)

Hier vind je mijn tips voor duurzame kamerplanten

Deze plantjes zijn ook heel goed

Deze planten scoren ook prima. Zij filteren bijna alle stoffen uit het onderzoek uit de lucht, alleen ammonia niet.

  • Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii)
  • Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)
  • Diverse Dracaena-varianten, ofwel drakenbloedboom
  • Klimop (hedera helix)

Nu is het echt geen drama als je niet deze specifieke planten in huis hebt staan, hoor. Maar het is een fijn idee dat er planten bestaan die de lucht in huis éxtra schoon maken! Wij hebben onder andere een drakenbloedboom, aloë vera, klimop en sansevieria in huis.

Meer weten over de verzorging van je kamerplanten? Check deze boekreview.

Wat voor planten heb jij in huis staan?

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven