Appels plukken bij Oold Bleank in Rossum

Nu het weer wat frisser wordt, betekent het niet direct dat je niet meer naar buiten kunt. Integendeel! Er is genoeg te doen en te zien in de herfst. In het kader van de Landelijke Fruitplukdagen zijn Paul en ik naar boerderij Oold Bleank in Rossum geweest, vlakbij Oldenzaal.

Heel september is namelijk fruitplukmaand en om ons burgers te laten zien waar al dat lekkere Nederlandse fruit vandaan komt, doen een hoop fruittelers mee aan deze activiteiten. Je hoeft namelijk echt niet constant allerlei exotisch fruit te importeren, in Nederland zelf groeit namelijk ook een hoop: appels, peren, kersen, pruimen, bessen – noem maar op!

Op de website van de Landelijke Fruitplukdagen kun je zien welke fruittelers mee doen en op welke zaterdagen je er terecht kunt. Veel telers organiseren ook hun eigen plukdagen (zelfs tot in oktober) naast deze landelijke data, dus check zeker ook even hun eigen website.

Wij zijn op 7 september gegaan, die datum stond aangegeven bij Oold Bleank, maar op de dag zelf bleek dat ze dat eigenlijk gecancelled hadden: veel fruit was nog niet plukrijp. Maar we kregen toch een pluktas en de mogelijkheid om appels te plukken in een hoekje waar al wel een hoop rijp was. Jippie! 🙂

We hebben niet heel veel geplukt, maar een paar kilo, en na afloop hebben we nog even een kijkje genomen in de boerderijwinkel van Oold Bleank. Ze hebben namelijk niet alleen een enorme appelboomgaard, maar verkopen ook een enorme hoeveelheid andere soorten groenten en fruit! Verder hebben ze ook zelfgemaakte siropen en ander lekkers, dus zeker de moeite waard om even binnen te lopen. Wij kochten uiteindelijk nog een flinke lading stoofpeertjes en een kilo hele dikke, sappige kersen. Yummmm!

Thuis ben ik direct aan de slag gegaan met de appels en heb ik 4 potten appelmoes gemaakt. De rest willen de uit de hand eten en ik wil ook een experimentje doen moet appelchips maken (maar daar moet ik nog even een goede mandoline voor scoren). ‘s Avonds aten we natuurlijk stoofpeertjes en van de kersen heb ik op zondag een heerlijke clafoutis gemaakt die we aten als ontbijt, lunch en bij de koffie. De laatste paar kersen gingen een dag later in onze broodtrommels mee naar werk.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven