Afgelopen week heb ik appelmoes gemaakt. Ik vind het heerlijk voor in de herfst, en het is zoveel lekkerder dan appelmoes uit een pot! Vooral wanneer de appels in de aanbieding zijn op de markt, dan kan ik daar zo’n blij en herfstig gevoel van krijgen!
En wist je dat het echt superdupermakkelijk is? Het is even wat werk om alle appels te schillen, maar daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.
In principe kun je appelmoes maken met iedere appel die je maar lekker vind. Zelf heb ik gewoon een zak Elstars bij de Lidl gehaald – mijn eigen favoriet. Stomtoevallig blijkt dat ook één van de populairste appels te zijn om moes van te maken!
Je kunt je appelmoes warm serveren, maar je kunt hem ook een paar dagen in de koelkast bewaren. Zo kun je er langer van genieten! Wij hebben er 2 dagen van genoten, je kunt uit een kilo appels ongeveer 5 porties halen.
Appelmoes langer bewaren
Heb je heel veel appels gekocht, en maak je een grote batch om te bewaren voor de winter? Zo doe je dat:
Homemade appelmoes met kaneel
Dit heb je nodig
1 kilo appels
150 ml water
2 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneel
1 theelepel vanille extract
Aan de slag!
- Schil de appels en snijd ze in stukjes. Zelf snijd ik ze sowieso in vieren om het klokhuis eruit te halen, en die partjes snijd ik dan weer in vieren of zessen, beetje afhankelijk van hoe groot de appel is.
- Doe de appels in een pan met de overige ingrediënten. Schep alles even goed door elkaar om te zorgen dat alle stukjes bedekt zijn in een laagje suiker en kaneel.
- Laat dit 3 kwartier op laag vuur staan met een deksel erop. Schep af en toe om. Het is niet erg als het een beetje bubbelt.
- Na 3 kwartier kun je kijken of je wat stukjes tegen de wand van de pan kan pletten. Gaat dit als zachte boter, dan is je appelmoes klaar! Het geeft niet als er nog wat stukjes in zitten, persoonlijk vind ik dat altijd wel lekker.
Nog even wat citroensap erbij doen, natuurlijk vers geperst, dan is het recept helemaal af.
Niet nodig hier hoor – de Elstars smaken fris genoeg 😉
Ik ben echt verzot op appelmoes met kaneel! Met de overgebleven appelmoes maak ik een mugcake of iets met havermout.
Oeh klinkt lekker! Ik ben ook dol op mugcake (vooral de choco variant heheh)