Homemade appelmoes met kaneel

Afgelopen week heb ik appelmoes gemaakt. Ik vind het heerlijk voor in de herfst, en het is zoveel lekkerder dan appelmoes uit een pot! Vooral wanneer de appels in de aanbieding zijn op de markt, dan kan ik daar zo’n blij en herfstig gevoel van krijgen!

En wist je dat het echt superdupermakkelijk is? Het is even wat werk om alle appels te schillen, maar daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.

In principe kun je appelmoes maken met iedere appel die je maar lekker vind. Zelf heb ik gewoon een zak Elstars bij de Lidl gehaald – mijn eigen favoriet. Stomtoevallig blijkt dat ook één van de populairste appels te zijn om moes van te maken!

Je kunt je appelmoes warm serveren, maar je kunt hem ook een paar dagen in de koelkast bewaren. Zo kun je er langer van genieten! Wij hebben er 2 dagen van genoten, je kunt uit een kilo appels ongeveer 5 porties halen.

Appelmoes langer bewaren

Heb je heel veel appels gekocht, en maak je een grote batch om te bewaren voor de winter? Zo doe je dat:

  • Neem net iets meer potten dan je nodig denkt te hebben. Liefst potten met een draaideksel of beugeldeksel. Verwijder de deksels (en rubbers indien van toepassing) van de potten.
  • Was de potten even af en zet ze (nat) minimaal een half uur in de oven op iets meer dan 100 graden.
  • Doe de deksels en rubbers in een kom en overgiet ze met kokend water. Haal ze er met een tang uit en laat op een schone theedoek drogen.
  • Wanneer je appelmoes klaar is, haal je de inmiddels drogen en steriele potten met een tang uit de oven. Pas op: HEET. Draag ovenhandschoenen wanneer je de potten aanraakt voor de volgende stappen, anders loop je het risico om hele lelijke woorden te roepen (been there done that enzo).
  • Schep voorzichtig de appelmoes in de potten tot 1 à 2 cm onder de rand. Veeg de rand goed schoon en doe het deksel erop.
  • Laat op een veilige plek afkoelen. Potten met een beugeldeksel en goed rubber trekken sowieso wel goed vacuüm, bij potten met een draaideksel hoor je op een gegeven moment een “plop”. Zo kun je ze buiten de koelkast bewaren!
  • Wanneer je een pot hebt open gemaakt, bewaar hem dan in de koelkast en maak hem binnen een paar dagen leeg.

Homemade appelmoes met kaneel

Dit heb je nodig

  • 1 kilo appels

  • 150 ml water

  • 2 eetlepels suiker

  • 1 eetlepel kaneel

  • 1 theelepel vanille extract

Aan de slag!

  • Schil de appels en snijd ze in stukjes. Zelf snijd ik ze sowieso in vieren om het klokhuis eruit te halen, en die partjes snijd ik dan weer in vieren of zessen, beetje afhankelijk van hoe groot de appel is.
  • Doe de appels in een pan met de overige ingrediënten. Schep alles even goed door elkaar om te zorgen dat alle stukjes bedekt zijn in een laagje suiker en kaneel.
  • Laat dit 3 kwartier op laag vuur staan met een deksel erop. Schep af en toe om. Het is niet erg als het een beetje bubbelt.
  • Na 3 kwartier kun je kijken of je wat stukjes tegen de wand van de pan kan pletten. Gaat dit als zachte boter, dan is je appelmoes klaar! Het geeft niet als er nog wat stukjes in zitten, persoonlijk vind ik dat altijd wel lekker.
4 reacties
  • Wim schreef:

    Nog even wat citroensap erbij doen, natuurlijk vers geperst, dan is het recept helemaal af.

  • Ik ben echt verzot op appelmoes met kaneel! Met de overgebleven appelmoes maak ik een mugcake of iets met havermout.

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven