Herfstrecept: Appelchips

Als ik aan herfstfood denk, denk ik aan pompoen, stoofpeertjes en… appels. Afgelopen weekend zijn we bij mijn oom en tante geweest, om hun nieuwe huis met boomgaard te bewonderen, en om te helpen met klusjes – op zo’n groot stuk land is er altijd wel wat te doen! We hebben onder andere appels geplukt, en natuurlijk mochten we wat mee naar huis nemen. Eén van mijn favoriete manieren om ze te bewaren is om appelchips te maken.

Het klinkt zo gezond, maar laat je niet misleiden: in deze appelchips zit een hoop suiker. Ze hebben namelijk eerst in de siroop gelegen!

Om deze reden zijn ze perfect als hiking snack: veel energie, een fijne afwisseling van chocola en pinda’s, en ook wel fijn: ze kruimelen niet. Je kunt ze rustig in een ziplockje in je foodbag stoppen.

De makkelijkste manier om de appels gelijkmatig dun te snijden is een mandoline. Mocht je die niet hebben, dan kun je ook een vlijmscherp mes gebruiken (in combinatie met goede knife skills).

Verder is het wel fijn om een siliconen bakmat of herbruikbaar bakpapier te hebben: de in siroop geweekte plakjes hebben namelijk nogal de neiging om aan bakpapier vast te plakken (of aan een slechte kwaliteit anti-aanbakbakplaat)…

De hoeveelheid siroop is genoeg voor zo’n 4 tot 6 appels. Denk er echter om dat niet alle appels tegelijk in de oven kunnen. Het is het handigst om het in batches van 2 grote appels tegelijk te doen, of 3 kleintjes. Hierdoor ben je best lang bezig (vooral wachttijd), dus trek er een zondag voor uit en zorg dat je een goed boek hebt voor tussendoor 😉

Als je meerdere bakmatten hebt, kun je ook meerdere bakplaten tegelijk in de oven doen. Vergeet niet om ze dan halverwege te wisselen.

Herfstrecept: Appelchips

Dit heb je nodig

 • 4-6 appels

 • 0,5 L water

 • 200 g suiker

 • 2 citroenen (alternatief: 4 el citroensap)

Aan de slag!

 • Maak de siroop: doe het water en de suiker in een pan en kook tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat de siroop wat afkoelen.
 • Pers de 2 citroenen uit en roer het sap door de siroop.
 • Snijd 2 appels overdwars in plakjes van 1,5-2 mm dik met behulp van de mandoline. Leg de schijfjes een half uur uur in de siroop te weken.
 • Verwarm de oven voor op 90°C.
 • Haal de appelschijfjes uit de siroop, laat ze even uitlekken en leg ze vervolgens netjes naast elkaar op een bakplaat met een siliconen bakmat. Je kunt ze gewoon tegen elkaar aan leggen, ze krimpen tijdens het drogen.
 • Droog de appelchips 1,5 uur, draai de schijfjes ondersteboven en bak nog een keer 1,5 uur. Laat afkoelen op een rooster.
 • Wanneer je de appelchips omgedraaid hebt, kun je de volgende appels in plakjes snijden en in de siroop leggen om het proces te herhalen.

Tips

 • De appelchips blijven een behoorlijke tijd goed in een afgesloten pot, bakje of ziplock.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven