Yesss, de rabarber is weer verkrijgbaar bij de groentekraam op de markt! Tijd om weer lekkere dingen met rabarber te maken. Rabarbercompote bijvoorbeeld. Vorig jaar voor het eerst gedaan, was erg lekker! Deze variant met appel is ook erg lekker.

Vroeger vond ik rabarber helemaal niet lekker. Ooit als kind een keer bij opa en oma gehad, en ik vond het naar en zuur. Maar als je ouder wordt, verandert je smaak. Op Terschelling heb ik een paar jaar geleden cranberry-rabarbercompote gehad. Heerlijk. Dus besloot ik thuis ook eens met rabarber te koken.

Het rabarberseizoen loopt van april tot 21 juni. Waarom die specifieke dag? Omdat dat de langste dag van het jaar is. Daarna neemt de hoeveelheid oxaalzuur in de rabarber toe, wat niet zo goed is voor je gezondheid. In extreme gevallen kan het zelfs dodelijk zijn. Maar gewoon af en toe eens iets met rabarber op het menu kan geen kwaad.

Rabarber combineert goed met fruit als appel, aardbei en cranberry. Zo haal je dat zure een beetje eraf. (Behalve bij cranberry, die is zelf ook zuur.) Je kunt er makkelijk compote van maken voor bij je AGV’tje of crumble als ontbijt/lunch/toetje.

Net als bij andere vergelijkbare recepten kun je ook deze compote heel goed bewaren. Was en steriliseer daarvoor van tevoren genoeg potten in de over op iets meer dan 100°C. Zorg dat het van die potten zijn waarvan het deksel in het midden zo’n “plop”-plekje heeft wat vacuüm kan trekken.

Appel-rabarbercompote

Dit heb je nodig

  • 2 elstar appels

  • 4 stengels rabarber

  • heel klein scheutje water

  • 1 zakje vanillesuiker (liefst bourbon vanillesuiker)

  • 50 gram suiker

  • 1/2 theelepel kaneel

Aan de slag!

  • Schil de appels, snijd in blokjes, en doe in de pan.
  • Was de rabarber, snijd in blokjes, en doe ook in de pan.
  • Voeg het water, de vanillesuiker, suiker en kaneel toe.
  • Kook tot de rabarber zacht is. Lijkt het erg vochtig in de pan, haal dan het deksel eraf en maak een notitie om volgende keer minder water te gebruiken.
  • Stamp de stukjes appel wat fijner als je daar behoefte aan hebt.
  • Tadaa! Klaar voor op tafel of om in potten te doen.

Bronnen

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top