DIY anti-muggenbalsem met citroeneucalyptus

Het muggenseizoen is in volle gang. Om muggen op afstand te houden, zijn er talloze middeltjes op de markt: kaarsjes, lotions, sticks, sprays – allemaal met citronellageur. Maar ik heb me laten vertellen dat er een vergelijkbare geur is die nog beter werkt: citroeneucalyptus. Ik heb de proef op de som genomen met deze zelfgemaakte anti-muggenbalsem.

Deze blokjes anti-muggenbalsem zijn vriendelijk voor je huid, je weet precies wat erin zit, en ze zijn lekker handzaam. Ook zijn ze leuk om cadeau te geven aan iemand die graag buiten is!

Om ze te maken heb je niet eens zoveel nodig: enkele boters en olieën voor de juiste consistentie die smelt op je huid, essentiële olie van citroeneucalyptus om de muggen op afstand te houden, en vitamine E voor de houdbaarheid.

Zorg dat je echte essentiële olie hebt en geen parfumolie. Aan parfum worden geen eisen gesteld, het is een fabriekgeheim, en je hebt geen idee wat erin zit. Van essentiële olie weet je dat het een destillaat is van de plant zelf.

Ingrediënten

Bijenwas
Bijenwas zorgt voor stevigheid. De smelttemperatuur ligt rond de 70 graden, dus dit zorgt ervoor dat je blokjes niet direct smelten als het een beetje warm wordt in de zomer. Ook fijn: bijenwas is van nature een beetje anti-bacterieel, dus dat helpt bij de houdbaarheid.

Cacaoboter
Cacaoboter is een zachte, verzorgende boter die ongeveer bij lichaamstemperatuur smelt.

Kokosolie
Smelt rond de 25°C, zorgt dat de blokjes lekker uitsmeren.

Druivenpitolie
Een vloeibare olie die snel intrekt in de huid en geen vettig laagje achterlaat.

Deze vier vetten samen zorgen voor de perfecte balans tussen een vast blokje en snel smelten van de anti-muggenbalsem op de huid.

Citroeneucalyptus essentiële olie
Citroeneucalyptus (eucalyptus citriodora) bevat net als essentiële olie van citronella de stof citronellol. Dat is wat je als mens ruikt. Maar de concentratie is lang niet zo hoog als in citronella. Citroeneucalyptus is bijzonder om zijn concentratie citriodiol. Dit maskeert voor muggen de geur van CO2 en melkzuur, stoffen die wij mensen uitscheiden en waar de muggen op af komen.

Overigens is citriodiol ook heel goed te synthetiseren. Exact dezelfde stof, maar dan door mensenhanden gemaakt. Zo heb je minder grondstoffen nodig.

Vitamine E
Vitamine E is een sterke anti-oxidant en mijn favoriete conserveringsmiddel in homemade skincare. Het is belangrijk om conserveringsmiddelen toe te voegen, omdat je anders last krijgt van schimmel- en bacteriegroei. Dit is niet altijd met het blote oog zichtbaar, maar kan hele nare effecten hebben voor je gezondheid.

DIY anti-muggenbalsem met citroeneucalyptus

Dit heb je nodig

 • 25 g bijenwas

 • 25 g cacaoboter

 • 25 g kokosolie

 • 25 g druivenpitolie

 • 50 druppels citroeneucalyptus

 • 1-2 dikke druppels vitamine E

 • Speciale tools
 • Siliconen ijsblokjes- of brownievorm

Aan de slag!

 • Weeg de bijenwas, cacaoboter, kokosolie en druivenpitolie zorgvuldig af en doe ze bij elkaar in de glazen kom.
 • Verwarm de vetten au bain marie tot de bijenwas nét gesmolten is. Haal de kom van de pan.
 • Voeg de essentiële olie en vitamine E toe, roer het geheel door en giet het in de siliconen vorm.
 • Zet de vorm enkele uren in de koelkast tot je de stevige blokjes zo uit de vorm kunt duwen.
 • Bewaar de blokjes in een mooi blikje of een gerecyclede glazen pot.

Tips

 • Bewaar bij hoge zomerse temperaturen in de koelkast.

Bronnen:

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven