Hadrian’s Wall Path is een prachtige, toegankelijke langeafstandswandeling in Engeland. Ook als je niet specifiek getraind bent voor trektochten, maar gewoon “normaal” fit bent en wat doorzettingsvermogen hebt, kun je deze tocht prima wandelen. In deze blogpost geef ik je de belangrijkste informatie over dit pad.
De route is 134 kilometer lang en volgt zoveel mogelijk de muur van de Romeinse keizer Hadrianus, waarvan nog duidelijke sporen in het landschap zichtbaar zijn. Denk aan de enorme stukken originele muur en forten op het middenstuk, maar ook gerestaureerde stukken uit vorige eeuwen, en structuren zoals de ditch en de vallum. Ook al zie je de muur zelf niet altijd.
Fun fact: De route is oorspronkelijk ontworpen van Newcastle naar Bowness-on-Solway, in de richting waarin de muur gebouwd is. Maar veel mensen lopen hem andersom, omdat je dan de wind voornamelijk in de rug hebt. Om deze reden heeft Trailblazer de route in hun gids twee kanten op beschreven. De hoofdtekst houd west naar oost aan, osst naar west vind je in kaders tussendoor. De route is beide kanten op bewegwijzerd.
Tip: Het lijkt misschien overpriced voor een stukje karton, maar koop het stempelpaspoort en na afloop een certificaat. De opbrengst daarvan wordt gestoken in het onderhoud van de route.
Eindpunt: Bowness-on-Solway. Je kunt hier bus 93 terug nemen naar Carlisle en van daaruit terug naar Newcastle/huis reizen. Let op: In april 2022 waren er plannen om lijn 93 op te heffen. Wij hebben in de bus zelf(!) nog een petitie getekend om dat tegen te gaan. Controleer goed of deze lijn nog bestaat op het moment dat je gaat! Anders moet je een taxi regelen.
Lengte / tijd: 134 km. Wij hebben er met een rustig tempo 8 dagen over gedaan.
Moeilijkheidsgraad: Duidelijke paden, soms zonder pad door een weiland. De route is zeer goed bewegwijzerd. Het terrein is makkelijk begaanbaar, maar wel heuvelachtig, met een flink aantal gemene klimmetjes. Hoger dan 350 meter wordt het niet. Het laatste deel is vrij vlak.
Permits en regeltjes: Loop/sta/zit niet op de nog bestaande stukken van Hadrian’s Wall om onnodige erosie te voorkomen. Verder heb je geen permits nodig. Wildkamperen is niet toegestaan.
Mobiele verbinding: Over het algemeen goed. Veel campings, pubs en tearooms hebben wifi, vaak gratis.
Eten & drinken
Water: Wij konden op iedere camping drinkbaar kraanwater scoren. We dronken voor vertrek en na aankomst iedere dag genoeg, zodat we ook niet de behoefte hadden om tussendoor bij te vullen. Wel kan het water soms wat chlorig smaken, maar als we er een elektrolytentablet in gooiden, merken we daar niks meer van.
Supermarkten: Die zijn spaarzaam op de route, dus plan goed voor hoeveel dagen je aan eten iedere keer moet inslaan! Wij maakten er ook een gewoonte van om op supermarktdag uitgebreid te lunchen met sap en verse groenten/fruit, zoals bananen en komkommers. Serieuze vers-voedsel-cravings na meerdere dagen flapjacks en pakjes voorgekookte rijst.
Campings: Hadrian’s Wall Path is een populaire route, maar er staan opvallend weinig campings in het boekje. Het is vooral een hotel/B&B route. Met behulp van Google hebben wij er wat recente camping bij in kunnen tekenen: Pitch On The Wall en Chapel House Farm.
Reserveren: Alleen nodig wanneer je in het hoogseizoen of tijdens een bank holiday gaat. Wij hebben alleen gereserveerd voor de campings waar we in het paasweekend wilden staan, en de B&B op het einde.
Kosten: Reken op zo’n £10 per persoon per nacht.
Onze trip
Tijd van het jaar: Eind april.
Weer: Overwegend droog, wisselend zon en bewolkt, alleen ’s nachts een keer een buitje. Meerdere dagen flink wat wind. Vergeet je zonnebrand niet – de wind kan fris voelen, maar de zon is fel en aan het eind van de dag ben je stiekem best toasty. Overdag lag de temperatuur rond de 12-17°C, ’s nachts ongeveer 5°C.
Kleding: Laagjes, laagjes, laagjes. Ik droeg een wandellegging met ofwel een wollen longsleeve van Icebreaker, ofwel een T-shirt van Bamboo Basics. Daarnaast regelmatig het uitritsbare binnendeel van mijn winterjas als vest. Vergeet niet om regenkleding mee te nemen! Een regenjas met goede capuchon is ook heel fijn tegen de frisse wind.
In de rugzak: Complete kampeeruitrusting met extra aandacht voor frisse nachten, dagelijks 2 liter water per persoon, en natuurlijk genoeg eten om te overleven tot de volgende supermarkt.
Ecohobbit gebruikt technische, functionele en AVG proof analytische cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Vind je dat okee?
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Hallo wandelaars….wat vonden jullie het mooiste stuk langs de Hadrian Wall ??
Lieve groet, Marja