Hoe belangrijk is een waterfilter tijdens je trektocht?

Ik neem tijdens mijn meerdaagse trektochten altijd een waterfilter mee in mijn rugzak. Waarom? Is dat echt nodig in Europa? En moet jij dat ook doen? Wat doet een waterfilter eigenlijk en hoe filter je water? In deze blogpost vertel ik je alle ins en outs.

Toen ik voor het eerst een trektocht ging maken, heb ik me eerst goed ingelezen en een hoop Youtubefilmpjes bekeken van Amerikaanse thru-hikers. Zij lieten meerdere manieren zien om te zorgen dat je altijd kon beschikken over schoon drinkwater. Eén van de opties was een waterfilter, en dat werd mijn go-to keuze.

Inmiddels heb ik dat ding meegenomen naar Noorwegen en Schotland, maar ook toen ik het Twentepad liep, zat hij voor de zekerheid in mijn tas. Ik wist niet of ik iedere avond op een camping zou staan, of dat ik misschien een nachtje zou paalkamperen. Mijn waterfilter is een standaardonderdeel van mijn uitrusting.

Toen Paul en ik de West Highland Way liepen, verbaasde het me dat sommige mensen géeen manier bij zich hadden om water te zuiveren. Het is niet ongebruikelijk om tijdens deze hike te wildkamperen, en ook in de paar bothies langs de route heb je geen stromend water tot je beschikking.

We hebben dus meerdere mensen blij gemaakt met gefilterd water: eerst tijdens ons verblijf in Rowchoish Bothy, en later nog een keer, tijdens een zeer warme, zomerse dag in april. Normaal was het geen probleem om met 2 liter per persoon de volgende camping te halen, maar die dag hadden we halverwege extra water nodig, en die niet-zo-heel-handige jongeman met enkel een bidonnetje bij zich ook…

Waarom is een waterfilter belangrijk?

Een waterfilter tijdens je trektocht is belangrijk, omdat je dan beschikking hebt over meer waterbronnen dan kraanwater in de bewoonde wereld. Je kunt dan ook uit de beek drinken. Ook zonder filter kun je prima uit de beek drinken, maar dan loop je de kans op een aantal nare ziektes en parasieten.

Je weet namelijk nooit of er ergens stroomopwaarts een dood schaap in de rivier ligt.

Wat gebeurt er als je geen waterfilter gebruikt?

Dat kan ik je vertellen. Ik heb het namelijk van dichtbij meegemaakt. Gelukkig niet zelf.

Ik ga geen namen noemen, maar de persoon in kwestie was op survivalkamp geweest: slapen onder een tarp, je eigen hudo* graven en je wassen in de rivier. De begeleider zei dat het prima veilig was om dat water ook te drinken, het was zo helder!

Gevolg: een lelijke, hardnekkige parasiet, veel diarree, zero energie en ik heb nog nooit zo snel iemand zien afvallen. Dat was gewoon eng. Gelukkig is ze er met een stevige medicijnkuur af gekomen.

Lang verhaal kort: Natuurlijk kan het ook goed gaan, maar dit risico wil je niet nemen als je lekker op reis bent!

* Houdt Uw Darmen Open, ofwel buitentoilet.

Welk waterfilter gebruik ik?

Al die Amerikaanse hiking Youtubers waren helemaal lyrisch over de Sawyer Squeeze Mini: een super effectief filter, makkelijk in gebruik en ontzettend compact en lichtgewicht.

Ik besloot in Nederland op zoek te gaan naar iets van vergelijkbare omvang en dat vond ik voor een kleine 40 euro, van het merk Care Plus. Wat bleek bij thuiskomst? Dit ís de Sawyer Squeeze Mini, het merkje staat er zelfs op, alleen in Nederland wordt hij onder een andere merknaam verkocht! 😀

Er zitten wat extra’s bij het filter als je het koopt, die je niet allemaal nodig hebt. Deze essentials stop ik voor iedere tocht in een ziplockzakje:

  • Het filter zelf
  • De vuilwaterzak
  • De reinigingsspuit

Hoe gebruik je een waterfilter?

Een waterfilter kun je op meerdere manieren gebruiken. De snelste manier is om een fles met vuil water te vullen, het filter erop te schroeven, en direct uit de filter te drinken.

De optie die ik gebruik, is om water in bulk te filteren. Ik vang water op met de bijgeleverde waterzak, schoef daar het filter op, en vul daarmee een aantal flessen met gefilterd water. Dit vind ik fijner drinken.

Ook kun je nog direct uit de rivier drinken door het filter te gebruiken met een rietje, maar serieus, is er iemand die dat doet?

Zorg er trouwens voor dat je water zo helder mogelijk is om mee te beginnen. Is het erg modderig en troebel, giet het dan door een bandana in je vuilwaterzak om mee te beginnen.

Hoe maak je een waterfilter schoon?

Direct na gebruik

Je wilt je filter natuurlijk zo schoon mogelijk houden onderweg, om niet alsnog ziek te worden. Wanneer je water hebt gefilterd, is het belangrijk om je filter goed af te drogen voor je het opbergt.

Merk je dat je filter minder goed water doorlaat? Dan kan het zijn dat er wat zand in is opgehoopt. Vul dan de reinigingsspuit met schoon (!) water en spuit je filter krachtig achterstevoren door.

Voor langere tijd opbergen

Wanneer je thuiskomt, is het belangrijk om je waterfilter goed schoon te maken en te laten drogen voor je het opbergt. Anders gaat hij schimmelen. Joe van Backcountry Banter heeft er een ontzettend duidelijk filmpje over gemaakt:

Het hele filmpje is sowieso nuttig, maar vanaf 4:27 heeft hij het expliciet over schoonmaken en voor langere tijd opbergen.

Zijn er ook andere manieren om je water te zuiveren?

Jazeker! Je kunt je water ook koken, behandelen met chloor of een UV-pen. Natuurlijk hebben alle methodes hun voor- en nadelen. De meest voorkomende nadelen zijn dat het lang duurt voor je water drinkbaar is, of dat het water troebel blijft.

Edit: Eerder stond er in dit rijtje ook jodium genoemd. Shanna Bussink tipte me echter dat de juiste vorm van jodium niet in Nederland verhandeld mag worden, en dat de jodiumoplossing die je bij de drogist kunt kopen lang niet zo geconcentreerd is en daardoor niet geschikt.

3 reacties
  • nicole schreef:

    Wat handig dat je met zo’n waterfilter je water veilig kunt maken om te drinken!

  • Kweetal schreef:

    Moet je ook regelmatig het filtermateriaal vervangen? Of gooi je ‘t filter weg en koop je een nieuw als het verbruikt is?

    • Charlotte schreef:

      Hoi pap,
      In principe kan dit filter tot 375.000 liter water filteren, dus dan moet je flink doordrinken 😉 Het is dus bij normaal gebruik niet nodig om het filter te vervangen of een nieuwe te kopen. Wanneer het dichtgeslibd is, kun je hem dus achterstevoren doorspoelen, en bij kalkaanslag kun je hem in azijn weken. Wél kan het filter stukgaan door bevriezing. Dan heb je natuurlijk wel een nieuwe nodig.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven