Een paar weken geleden was het weer feest: ik voelde dat mijn achillespees weer heel gevoelig was. Balen als een stekker natuurlijk, want ik had nog geen enkele fatsoenlijke wandeling gemaakt dit jaar. Gelukkig weet ik tegenwoordig heel goed hoe ik met een opkomende achillespeesontsteking moet omgaan. Dit zijn mijn tips!

Afgelopen jaar had ik er ook last van, maar dan bij mijn andere hiel. Beetje gevoelig, zal allemaal wel, geen gekke dingen gedaan, zal wel niks ernstigs zijn, dus ik ben als een eigenwijze piece of shit het Twentepad gaan lopen. Na afloop had ik er stiekem best wel wat meer last van. Tóch maar even langs de fysio gegaan en daar bleek dat mijn achillespees flink overbelast en ontstoken was.

Deze keer herkende ik de pijn en ben ik alleen even naar de huisarts geweest voor een bevestiging. Mijn vermoedens klopten.

Gelukkig kun je heel goed dealen met een overbelaste of ontstoken achillespees! In dit stadium kun je namelijk gewoon netjes met wat kleine aanpassingen ervoor zorgen dat de boel vanzelf weer geneest. Blijf je onverminderd doorkachelen met een achillespeesontsteking, dan bestaat er de kans dat hij afscheurt. De pijnlijke omschrijving van de fysio (en de herinnering aan mijn lerares Grieks & Latijn op krukken) was genoeg om me ervan te overtuigen dat dat iets is wat je absoluut niet wilt.

Omdat ik mijn vorige behandeling nog vers in het geheugen had, besloot ik gewoon de boel te herhalen.

LET OP: De onderstaande tips zijn voor wanneer je zeker weet dat het om een achillespeesontsteking of overbelasting in het beginstadium gaat, en wanneer je al een beetje ervaring met het hele riedeltje hebt. Wanneer het je eerste keer is, of wanneer je het niet vertrouwt, niet zeker weet, of wanneer de boel wel heel erg pijn doet, ga dan ALTIJD naar de huisarts.

1 – Rust

Haha, moet je tegen mij zeggen. Ik wandel graag, ik heb een vrij fysieke baan en daarnaast ben ik ook gewoon huisvrouw. En geloof me, ook op een dag dat ik niet wandel of werk zet ik zat stappen! Denk maar aan klusjes als stofzuigen, dweilen, of de halve dag in de keuken staan gewoon omdat het leuk is. (En omdat ik jullie dan weer een lekker recept kan voorschotelen!)

Maar toch is rust heel belangrijk! Als je je achillespees blijft belasten, krijgt hij natuurlijk nooit de kans om te genezen. Goed excuus om je favoriete serie of filmfranchise te marathonnen 😉

Maar ff serieus: pezen zijn superslecht doorbloed. Hierdoor kunnen ze ook maar heel langzaam genezen. Het kan wel 6 tot 8 weken duren voor je helemaal van je achillespeesontsteking af bent!

2 – Ontstekingsremmers

Om te zorgen dat de ontsteking niet erger wordt, is het slim om in het begin wat ontstekingsremmers te slikken. Dit klinkt heel zwaar, maar je hoeft echt niet naar de apotheek voor zware pillen. Een doosje naproxennatrium van de drogist is goed genoeg. 1 tabletje bij het ontbijt, voor ongeveer een week of 2, is voldoende.

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

3 – Statisch-dynamische oefeningen

Vorig jaar heb ik één oefening meegekregen van de fysio: een statisch-dynamische oefening voor de achillespees. Hiermee stimuleer je de doorbloeding door hem heel voorzichtig en gecontroleerd een beetje te belasten. Met deze oefening zijn we gestart nadat ik een weekje ontstekingsremmers had geslikt.

Basically ga je met je tenen op een traptrede staan. Ga nu op je tenen staan. Til je goede voet op en zak op je slechte voet langzaam en gecontroleerd naar beneden tot voorbij de trede. Eventueel kun je je evenwicht bewaren door de leuning vast te houden. Doe dit 12x.

Ik moest deze serie 3x herhalen met een pauze van een minuut ertussen van mijn fysio. In het begin zal dit misschien pijnlijk zijn en zul je geen 3 series volhouden, maar kijk hoever je komt. Ik heb deze oefening 3 maanden moeten doen.

4 – Tapen

De ene dokter of fysio vindt het fantastisch, de andere gelooft er niet zo in. Ik heb al vrij snel geleerd hoe ik mijn voet zelf moet intapen met kinesiotape. Handig als de boel loslaat onder de douche, wanneer je vaste fysio aankondigt op vakantie te zijn wanneer het eigenlijk tijd is voor een vers tapeje, of wanneer je voor de zoveelste keer last krijgt van een achillespeesontsteking.

Kinesiotape is een elastische sporttape die in het geval van de achillespees uitgerekt wordt aangebracht, zodat hij je voet in een iets relaxtere stand trekt wanneer je in rust bent. Zo haal je de druk een beetje van de pees af zodat hij minder belast wordt, en dus sneller geneest.

  • Meet de lengte van midden onder je voet tot ongeveer 1/3 van je onderbeen.
  • Knip de hoekjes mooi rond, zo trekt de tape minder snel los.
  • Plak de onderste paar centimeter onuitgerekt midden onder je voet.
  • Rek de lengte van de tape wat uit en plak hem wat hoger op je kuit dan die gemeten 1/3. Laat de laatste paar centimeter weer onuitgerekt. Druk aan op de plekken waar de tape nog niet 100% vast zit.
  • Eventueel kun je de tape nog steviger vastzetten door dwarsstukjes te plaatsen aan de boven- en onderkant.

5 – Langzaam activiteiten opbouwen

Wanneer je merkt dat het weer wat beter met je achillespees gaat, kun je je activiteiten weer gaan opbouwen. Weer wat meer werken, weer wat meer wandelen. Natuurlijk niet direct een hele dag, maar begin eens met 5 kilometer ofzo. En maak er ieder weekend een iets langer rondje van.

Wanneer je merkt dat dingen weer de verkeerde kant opgaan, stop dan direct! Ga weer terug naar je rust, ontstekingsremmers en oefeningen. En wanneer je het niet vertrouwt of niet zeker weet, ga dan ALTIJD naar de huisarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven