7x duurzaam outdoor: repareer je gear

Als je graag gaat wandelen en kamperen, en van de natuur houdt, dan wil je de aarde zo mooi mogelijk houden. Daarbij hoort natuurlijk dat je ook zuinig omspringt met je gear en het niet achteloos weggooit als er iets kapot is. In deze blogpost geef ik je 7 gebreken die je makkelijk zelf kunt oplossen, zodat je duurzaam outdoor kunt genieten!

1 – Gat in je slapzak

Nodig: Naald en draad, eventueel spelden

Heb je te hard liggen woelen in je slaapzak en een naad uitgescheurd? Dit kun je natuurlijk makkelijk repareren door het weer dicht te naaien. Een grotere scheur kun je het beste van tevoren eerst dichtspelden, zodat je netjes kunt naaien. Je kunt hier prima een gewone stiksteek voor gebruiken.

2 – Gat in je luchtbed / matje

Nodig: Bandenplakset

Een lek luchtbed of self-inflatable matje kun je net als een fietsband plakken. Spoiler: Het is zelfs makkelijker, omdat je geen band van je wiel hoeft te lichten! Een noodreparatie onderweg kun je tijdelijk met duct tape fixen.

3 – Gat in je grondzeil

Nodig: Bandenplakset

Ja, ook een gat in de waterdichte bodem van je tent kun je prima fixen met een bandenplakset! Denk er wel om dat je aan de buitenkant plakt. Mocht je er niet zo zeker van zijn, dan kan het geen kwaad om het gaatje aan beide kanten af te dekken.

Ook hier kun je een tijdelijke noodreparatie prima uitvoeren met duct tape.

4 – Tentdoek is niet meer waterdicht

Nodig: Impregneermiddel

Wanneer je tent water begint door te laten, is het tijd om opnieuw te impregneren. Je hebt speciale impregneermiddelen voor tenten, maar je kunt ook een middel voor textiel of regenjassen gebruiken.

Doe dit op een kurkdroge zomerdag, je wilt niet verrast worden door een bui. Zet je tent strak op, impregneer, laat intrekken en spoel af. Vergeet niet om je tent volledig te laten drogen voor je hem weer inpakt.

5 – Schoenen hebben geen demping meer

Nodig: Inlegzolen (en/of schoenmaker)

Wanneer je veel op je favoriete paar schoenen loopt, kan op een gegeven moment de demping achteruit gaan. Dit is niet bepaald fijn voor je voetzolen, enkels en knieën, die moeten daardoor hardere klappen opvangen. Het probleem is dat dit zo geleidelijk gaat dat je het waarschijnlijk niet eens doorhebt.

Vervang na een aantal jaar de binnenzool. Dit kan een simpel plat zooltje van een schoenenwinkel zijn, maar op internet en bij sportwinkels kun je vaak ook speciale dempende inlegzolen kopen.

Is jouw binnenzool niet los te krijgen? Vraag dan hulp aan een schoenmaker.

6 – Profiel van de schoenen is versleten

Nodig: Schoenmaker

Als je veel kilometers maakt, kan de zool van je schoon ook verslijten. Dit kun je fixen door je schoen te laten verzolen bij de schoenmaker.

Veel grote merken hebben hun eigen service daarvoor, zodat je een originele zool onder je schoen krijgt. Bij Bever kun je je schoenen inleveren en dan zorgen zij dat het geregeld wordt. Houd er wel rekening mee dat dit een flinke duit kost (zo’n €130 last time I checked), maar het is het helemaal waard als je daarna weer 10 jaar kunt doorhuppelen op je favoriete wandelschoenen.

7 – Regenjas is niet meer waterdicht

Nodig: Impregneermiddel

Ook een regenjas kun je prima opnieuw waterdicht maken. De makkelijkste manier is met de Nikwax Techwash & TX Direct Wash-in combinatie. Dit kan gewoon lekker in de wasmachine. Als extraatje kun je daarna ook nog de TX Direct spray gebruiken.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven