Soms gebeurt het: je hebt gewoon absoluut geen zin om te koken. Je bent moe, hebt een lange dag gehad, of gewoon even geen inspiratie. Maar je wilt wel aan je duurzame principes vasthouden en vegetarisch eten. Nee, als je vega wilt eten hoef je echt niet urenlang in de keuken te staan. Dit zijn mijn tips voor snelle vegetarische maaltijden voor als je eigenlijk geen zin hebt om te koken.
1 – Aardappelen-groente-vleesvervanger
Haal je inspiratie uit onze traditionele hollandse pot, maar dan met een vega twist. In iedere supermarkt kun je tegenwoordig wel fijne, smakelijke vleesvervangers kopen. Mijn favorieten zijn de notenballetjes en -burgers van de Jumbo, de pompoenburgers van de AH en ik ben ook dol op van die kaasburgers (like, gewoon een enorm blok gesmolten kaas met een lekker korstje, to die for).
2 – Vega shoarma met salade
Typisch studentenvoer, maar we blijven het eten, gewoon omdat het zo lekker makkelijk is. Pitabroodjes, pakje vega shoarma, knoflooksaus. En daarnaast een snelle salade van komkommer, tomaat en mozzarella. Werkt altijd.
3 – Vegetarische pizza
Als je écht heel lui bent, kun je ook gewoon een vegetarische diepvriespizza scoren (of een verse als je het gevoel hebt dat je dan gezonder bezig bent). Vroeger was een pizza hawaii echt mijn favoriet, maar pizza met pesto/mozzarella, champignons of vierkazen is ook hartstikke lekker! Soms leuken we de boel nog een beetje op met een gesneden uitje of of extra olijven.
Een iets minder luie optie is om een pak vers pizzadeeg te kopen en zelf te beleggen. 5 minuutjes meer werk 😉
4 – Vega soep met broodjes
Dit is echt mijn favoriete zondageten, als we niet zoveel gedaan hebben (lees: een uitbrakdag hebben gehad en op de bank hebben gekadaverd met 24Kitchen aan). Soms maken we zelf soep, soms zijn we suuuuuperlui en warmen we een zak soep op. Mijn favorieten zijn pompoensoep, wortel-gembersoep en pastinaaksoep.
Zelf soep maken? Heel simpel: Fruit een uitje en wat knoflook in je soeppan. Snijd 1 of 2 soorten groente naar keuze in mediumgrote stukken en bak die 10-15 minuten mee, afhankelijk van hoe hard die groente is. Voeg 1 liter groentebouillon toe en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer tot slot alles met de staafmixer.
Lekker met afbakbroodjes of zo’n luxe stokbrood.
5 – Traybake
Of zoals wij het hier in huis noemen: “bakplaat met meuk”. Doorgaans zijn dit schijfjes of wedges aardappel, 2-3 soorten groente (pompoen, pastinaak, wortel, paprika, courgette) en vega worstjes. Beetje olie en wat kruiden eroverheen 30-45 minuten in de oven op 180 °C en tadaa! Eten.
6 – Curry
Curry heeft een beetje de reputatie dat het veel werk is, maar eigenlijk valt dat best wel mee. Het lijkt eigenlijk wel een beetje op soep maken. Dit is hoe ik een snelle curry maak:
Fruit een ui en een teen knoflook in een wokpan. Voeg blokjes tofu, je favoriete groente en een flinke theelepel goede currykruiden toe (bijvoorbeeld Vadouvankruiden van Johnnie Boer). Bak zo’n 5 minuten. Voeg een klein pakje kokosmelk toe en eventueel een blikje tomatenpuree. Laat 10-15 minuten pruttelen.
Lekker met rijst en naanbrood.
Maak zelf flatbread als je super extra wilt zijn
7 – Plaattaart
Okee, nog eentje dan. Een plaattaart is eigenlijk een pizza, maar dan met het verschil dat je er toch nog vijf tellen moeite in stopt. Je neemt zo’n uitrolbodem uit het versschap (die nooit op je ovenplaat passen, dus je moet het laatste stukje afsnijden en opsnoepen), daar smeer je wat crème fraîche of pizzasaus (of een blikje tomatenpuree) op en je belegt de boel met 2-3 soorten groente en een willekeurige soort kaas (feta of geitenkaas is lekker).
Niet te lang in de oven, die verpakkingen geven echt crazy tijden aan. Ik heb meerdere keren een verbrande bodem gehad om die reden. 8-10 minuten op 180 °C is vaak al genoeg.
Wat is jouw favoriete snelle vegetarische maaltijd? Deel het in de comments! 🙂