50x Avondeten zonder vlees

Yay, ik mocht weer eens een kookboek reviewen! Vind ik zo leuk om te doen, recepten uitproberen, kijken of ze makkelijk en toegankelijk en – vooral – lekker zijn! Ik deze blog neem ik “50x Avondeten zonder vlees” onder de loep, van Jennifer en Sven, bekend van hun foodblog Voedzaam & Snel.

“50x Avondeten zonder vlees” is precies dat: Een lekker pretentieloos kookboek met recepten die je in een handomdraai op tafel hebt staan. De gerechten sluiten goed aan op wat je als de doorsnee Nederlandse keuken zou kunnen zien, en de ingrediënten kun je allemaal bij de Albert Heijn kopen. Geen moeilijke dingen die je bij de toko of speciaalzaak moet scoren. Lekker toegankelijk dus!

Wat me ook opviel was dat de recepten doorgaans voor 2 personen zijn, waar ik superblij mee ben. Wij zijn natuurlijk met zijn tweetjes thuis. Recepten voor 2 personen schelen niet alleen rekenwerk (en vergissingen als je de halve hoeveelheden er niet expliciet bij schrijft), maar ook half opgemaakte stukken groente in de koelkast.

De porties zijn soms wat aan de grote kant, maar hé, niet iedere Nederlander werkt achter een bureau. Ook een bouwvakker moet goed vegetarisch kunnen eten. (Of ik heb gewoon een kleine buik, dat kan ook.)

Achterin staan trouwens een paar fijne basisrecepten voor het opmaken van restjes in bijvoorbeeld een plaattaart of soep. Altijd fijn!

Met couscous gevulde courgettes

Ook al heeft dit recept iets meer voeten in de aarde dan “gooi alles in een pan en maak het warm”, toch heb je het vrij snel op tafel.

Je moet natuurlijk de courgettes uithollen, ze voorgaren in de oven, dan vullen, en dan nóg eventjes in de oven.

Maar het recept is logisch opgeschreven, echt op chronologische volgorde van de handelingen (nee, dat is niet in ieder kookboek zo) en er wordt slim gebruik gemaakt van de oventijd om de vulling te maken.

Lekker, vullend, would make again. Er was trouwens wel wat vulling over, ook al had ik flinke bergjes op de courgettes geschept. Maar daar wist Paul wel raad mee 😉

Spaghetti met paddenstoelen

Ik ben een sucker voor paddenstoelenrisotto, dus pasta met paddenstoelen kon eigenlijk niet mis gaan. Maar omdat wij een megabak penne hebben staan als onze “standaardpasta” heb ik die natuurlijk gebruikt, in plaats van spaghetti te kopen.

Door de opbouw van dit recept word je automatisch ook door het opmaken van de borden geleid, wat ervoor zorgt dat het ook leuk presenteert en niet “alles door elkaar” is. Klein nadeel is dat je hier wel heel veel afwas mee maakt.

Zoetzure salade met gebakken tempeh

Iedereen die nog denkt dat salade een niet-vullende maaltijd op basis van slablaadjes is, moet echt eens een goed vegetarisch kookboek openslaan. Ik had moeite om dit op te krijgen.

Verder was dit de eerste keer dat ik zelf tempeh klaarmaakte. Mijn eerste ervaring met tempeh was niet zo best: muffe bende, waardoor ik jaren heb gedacht “dat lust ik niet”. tot ik op de verjaardag van mijn neefje Kevin tempeh proefde die hij had klaargemaakt. Mjam! Daardoor durfde ik dit recept ook wel aan.

Je moet voor dit recept de groenten én de tempeh in hun eigen sausje laten marineren. Het is superchill om dat gewoon lekker tijdens de lunch al klaar te zetten. Dan is het avondeten een kwestie van tempeh bakken en alles opscheppen. Voor het gemak heb ik lekker een zakje Lassie voorgekookte quinoa gebruikt. Die zijn trouwens ook ideaal tijdens een trektocht. En Japans 7-kruidenpoeder is een geweldige aanvulling.

Buddha bowl

Tot slot de buddha bowl. Voor de echte hongerlappen! Volgens mij kun je hier namelijk wel met 3-4 mensen van eten. De mango en de dressing zijn het meeste werk, verder is het gewoon een kwestie van dingen op de couscous pleuren.

De bietjes julienne waren helaas uit het assortimentbij “mijn” Albert Heijn. Ik had wel voorgekookte bietjes gekocht die ik dan in blokjes kon snijden, maar uiteindelijk was de bowl al zo gevuld (en dan had ik expres al wijde borden gekozen!) dat ze er gewoon niet meer bij pasten. Die bietjes heb ik dus lekker bewaard voor een plaattaart later.

Mijn oordeel

“50x avondeten zonder vlees” is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven