Wanneer je veel wandelt, of langere afstanden gaat lopen, kun je op een gegeven moment te maken krijgen met groter en kleiner blessureleed. Denk aan blaren en spierpijn, maar ook een achillespeesontsteking is mogelijk als je te fanatiek of juist niet lekker wandelt. In deze blogpost beschrijf ik 5 wandelproblemen en geef ik je handvatten om ermee om te gaan.
1 – Blaren
Iedereen heeft wel eens blaren gehad. Het begint vaak als een schuurplekjes waarvan je vind dat je je niet zo moet aanstellen. Maar als je de schuurplek negeert, kan dat heel pijnlijk worden. Dit kun je ertegen doen:
2 – Zweetvoeten
De soms verschrikkelijke geur even daargelaten, zijn vochtige voeten ook nog eens ontzettend blaargevoelig. Ik heb zelf ook van die zweetpootjes, en weet ondertussen gelukkig wel hoe ik daar het beste mee om kan gaan.
3 – Pijn in pezen
Wanneer je net als ik zo’n gekkie bent die leipe afstanden loopt voor bijvoorbeeld de Nijmeegse of een Kennedymars, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment last van pezen in je knieën of onder je voeten krijgt. Kijk hier ontzettend mee uit, want dit is één van de vervelendste wandelproblemen ever!
Pijn in je pezen betekent dat ze overbelast zijn. Een keertje kan niet zoveel kwaad, en als je niet structureel leipe afstanden loopt, krijgen ze doorgaans genoeg tijd om te herstellen. Niks aan het handje. Blijf je echter doorlopen op een geïrriteerde pees en komt de pijn steeds vaker en heviger terug, dan is de kans groot dat je pees ontstoken is.
Pezen zijn zo ongeveer de slechtst doorbloede stukjes lichaam, dus het duurt onmeunig lang voordat ze genezen zijn. Daar gaan weken, en vaak maanden overheen. Ik heb meerdere keren een achillespeesontsteking gehad en dat wens je echt niemand toe.
Dit is wat je zelf kunt doen:

4 – Spierpijn
Wanneer je lekker actief bezig bent geweest, maar je spieren zijn daar nog niet aan gewend, dan kun je spierpijn krijgen. Zo heb ik de eerste 3 dagen van een trektocht vaak ontzettend spierpij in mijn bovenbenen en schouders. Maar ook wanneer ik na een winter weinig wandelen opeens 20 kilometer pak, ben ik na afloop zo stijf als een plank.
Spierpijn is meestal redelijk onschuldig, dit doe ik ertegen:
5 – Vermoeidheid
Iets waar je eigenlijk niet zo over nadenkt, maar wat wel degelijk kan spelen tijdens langere wandelingen is vermoeidheid. Het klinkt zo onschuldig, maar het zorg ervoor dat je minder goed kunt nadenken en beslissingen maken, en je bent minder alert.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben: misschien ben je het gewoon niet gewond om zo lang actief bezig te zijn, maar het kan ook komen omdat je te weinig gegeten of gedronken hebt.
Dit kun je doen:
Ga zelf op pad!
Uitrusting
Wandeltraining
Mijn favo gidsen
Jouw avontuur vastleggen
Sokken goed aantrekken helpt ook.
Zelf loop ik elke dag o.m. vanwege botontkalking. Heb al bedacht dat bewegen belangrijker is dan sporten en doe gemiddeld 2x daags een stevig doorlooprondje van 3 tot 8km per stuk. Vaak in combinatie met een supermarkt bezoek. In het begin kreeg ik na een paar maanden last van een runnersknee. Had er nog nooit van gehoord en rennen doe ik al helemaal niet. Maar mijn knieproblemen kwam kwa klachten erg overeen. Vond een zeer eenvoudige oefening via een fysio op youtube. Met 4 dagen waren m’n problemen weg en nu doe ik bij het setje ochtendgymnastiek ook die anti-runnersknee oefeningen. Mijn knieklachten kwamen waarschijnlijk vooral door m’n overgewicht en omdat ik eerder veel minder vaak liep. Heb nog wel wat overgewicht, maar de knieklachten zijn gelukkig weggebleven.